Index Vakbarát Hírportál

Az ördögről nem lehet gyereket elnevezni

2013. május 2., csütörtök 16:42

Új-Zélandon nagyon fontos dologról született döntés: 77 nevet vettek fel a tiltott keresztnevek listájára. A belügyminisztérium 2001 óta gyarapodó névsora szerint például tilos a gyereknek a Lucifer nevet adni, de – az Afrikában egyébként a Guardian szerint nagyon népszerű – Justice (Igazság) név is szúrja valamiért az illetékesek szemét. Pedig ez utóbbival az elmúlt években már 62 alkalommal próbálkoztak.

Ön melyik nevet adná gyerekének?

  • 343
    Lucifer
  • 282
    Malboro Light
  • 178
    Igazság
  • 159
    Hercegnő

A lista hemzseg a bizarr kísérletezésektől: volt, akinyilvánvalóan kifogyva az ötletekből egyszerűen Másodiknak akarta keresztelni másodszülöttjüket, a harmadikat Harmadiknak és ez így ment volna tovább egészen Ötödikig. De Új-Zélandon féltékenyen védik a monarchia tekintélyét is, az összes King (Király), Princess (Hercegnő) és egyéb rangjelre utaló név automatikusan a kukába kerül. Óriási kedvencünk még a „16-os buszmegálló”, valamint a Benson&Hedges cigarettamárkáról elkeresztelni akart ikerpár. Azt pedig a feltörekvő borpiacnak tudjuk be, hogy egy sznob „Éjféli Chardonney”-nek akarta elnevezni gyerekét.

Romániában bezzeg sokkal liberálisabb a névadás, ahogy azt szerdán megírtuk, szomszédainknál a Mellbimbó, a Tarzan vagy a Miniszter keresztnévnek is élnek büszke viselői.

Rovatok