Index Vakbarát Hírportál

Bajor miniszterek visszafizetik a rokonaiknak kifizetett pénzt

2013. május 4., szombat 17:34 | aznap frissítve

A bajor tartományi kormány három minisztere visszafizeti azt a pénzt, amelyet rokonaik foglalkoztatása címén vettek föl éveken át az államkasszából.

Helmut Brunner (CSU) mezőgazdasági miniszter szombaton bejelentette, hogy megtéríti azt a
13 500 eurót, amelyet feleségének fizetett ki 2008 óta a képviselői irodájában végzett munkája fejében. "A fenti összeget jótékony célra fizetem be" - nyilatkozta a bajor kormánypárti honatya.

Brunner előtt hasonló nyilatkozatot tett két másik tartományi miniszter: Ludwig Spaenle kulturális és Beate Merk igazságügyi miniszter (mindkettő CSU). Merk már pénteken visszautalta a nővére foglalkoztatásáért 2010 és 2013 között kifizetett összeget, ennek nagyságáról azonban nem nyilatkozott.

Egy tartományi törvény tiltja, hogy politikusok elsőfokú rokonaikat (házastárs, szülő, gyermek) foglalkoztassák irodájukban, s őket a bajor államtól kapott költségátalányból fizessék. Ennek dacára 2000 óta a tartományi gyűlés 79 képviselője alkalmazta és fizette valamelyik közeli rokonát. A legkirívóbb eset Georg Schmied CSU-frakcióvezetőhöz kapcsolódik: a múlt héten lemondani kényszerült politikus éveken át havi 5500 euróért alkalmazta irodájában a feleségét.

Rovatok