Index Vakbarát Hírportál

Tizenöt szíriai katona halt meg izraeli légicsapásokban

2013. május 6., hétfő 13:25 | aznap frissítve

Vasárnap éjjel a három Damaszkusz közeli katonai célpont ellen végrehajtott izraeli légicsapások után legkevesebb tizenöt szíriai katona meghalt és több tucatnyi sorsa ismeretlen – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Péntek óta ez a harmadik csapás, nyugati hírügynökségek szerint egy iráni rakétaszállítmány miatt. Szíria hadiüzenetnek nevezte a támadásokat.

A három helyszínen összesen 150 katona szolgált, azt nem tudni, hogy mindannyian ott voltak-e a légi támadások idején – mondta Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű emigráns jogvédő szervezet igazgatója hétfőn. A szervezet helyi, szíriai forrásokból szerzi értesüléseit.

Az 1973-as jóm-kipúri háború óta a tegnapi volt a legnagyobb izraeli légicsapás Szíria területén. A damaszkuszi hatóságok a hétfői támadással kapcsolatban még nem közöltek hivatalos információkat. A Maariv izraeli lap hétfői száma szerint a megtámadott helyeken a szíriai légvédelem különleges kommandójának és elitegységének a katonái tartózkodtak.

Izrael már pénteken légicsapást hajtott végre Szíriában, és nyugati hírügynökségek szerint a támadásban a Hezbollahnak szánt rakétaszállítmány semmisült meg. Vasárnap is támadtak az izraeliek, a nyugati híroldalak szerint akkor is a rakétaszállítmányt célozták. Szíria hadüzenetnek nevezte az izraeli támadásokat, az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult és választ ígért az általa kiválasztott időpontban és módon.

Hétfőn Mahmúd Dzsazajeri tábornok, az iráni fegyveres erők helyettes vezérkari főnöke tagadta, hogy iráni fegyverek lettek volna az Izrael által célba vett helyeken, és visszautasította „a nyugati és az izraeli média erre vonatkozó propagandáját”. Mint mondta, „a szíriai kormánynak nincs szüksége iráni fegyverekre”, és az ilyen információk a Szíria elleni „propagandaháború és lélektani hadviselés részét képezik”.

Ahmad Váhidi, iráni védelmi miniszter kérte a nemzetközi közösséget, hogy akadályozza meg Izraelt az ilyen támadások végrehajtásában, „mert különben súlyos események lesznek a térségben, és az Egyesült Államok és a cionista rezsim nem kerül ki győztesen azokból. A szíriai hatalom adott időben bizonyára megfelelő választ fog adni a cionista rezsimnek".

Ámosz Jedlin nyugalmazott izraeli vezérőrnagy szerint Szíriának most nem áll érdekében háborút indítani Izrael ellen, de egy következő alkalomnál nem lehet kizárni a korlátozott válaszcsapás lehetőségét. A 10-es csatorna nevű izraeli tévé kommentátora arra számít, hogy tovább folynak majd az izraeli csapások, de minden egyes katonai beavatkozással valószínűbbé válik egy ellencsapás. „Izrael a tűzzel játszik” - mondta a szakértő.

Izraelben magas fokú készültséget rendeltek el, de nem számítanak közvetlen ellencsapásra - írja a Jiszráél Hajóm, kormányhoz közeli napilap. Benjámin Netanjahu kormányfő az eredeti terveknek megfelelően vasárnap egy hétre elutazott Kínába, bár előtte rendkívüli megbeszélésre hívta össze a biztonsági kabinetet. Nem történt mozgósítás, és a hadsereg - azon túl, hogy a Vaskupola rakétavédelmi rendszer két ütegét készültségbe helyezte északon - nem hajtott végre háborús előkészületeket.

Rovatok