Index Vakbarát Hírportál

Mégsem vetettek be ideggázt Szíriában?

2013. május 6., hétfő 20:09

"Nem áll rendelkezésünkre olyan információ, amely arra utalna, hogy akár képesek lennének bevetni ilyen fegyvereket, vagy akár szándékukban állna ilyesmi" - közölte a washingtoni diplomáciai tárca képviselője. Ugyanakkor leszögezte, hogy az amerikai kormány igyekszik a lehető legtöbb információt beszerezni a vegyi fegyverek állítólagos szíriai bevetésével kapcsolatban.

Carla del Ponte ENSZ-szakértő egy vasárnapi tévéinterjújában elhangzott szavai szerint a szíriai polgárháború sebesültjeinek és egészségügyi dolgozóinak tanúvallomásai arra utalnak, hogy a felkelők bevetettek szarin ideggázt a harcokban. Arra még nem találtak bizonyítékot, hogy a kormányerők bevetettek volna bármilyen vegyi fegyvert, amelyet tilt a nemzetközi jog. Del Ponte svájci exfőügyész és a Nemzetközi Büntető Törvényszék  volt ügyésze nem számolt be olyan részletekről, hogy hol és mikor vetettek be szarint Szíriában.

Barack Obama amerikai elnök a múlt héten kijelentette: Szíriában vegyi fegyvert vetettek be, de tisztázni kell, hogy ez pontosan hogyan történt.

Rovatok