Index Vakbarát Hírportál

Tíz év után került elő három nő

2013. május 7., kedd 07:12 | aznap frissítve

Tíz évvel ezelőtt tűnt el az a három amerikai nő, akikre hétfőn találtak rá Clevelandben. Az eltűnésükkor még tinédzser korú lányok fogvatartóit, a háztulajdonos Ariel Castro 52 éves volt iskolabusz-vezetőt, illetve fivéreit, az 54 éves Pedrót és az 50 éves Onilt a rendőrség őrizetbe vette - írja a Daily Mail.

Amanda Berry 2003-ban 16 évesen, Gina DeJesus 2004-ben 14 évesen, Michelle Knight pedig 2000-ben 20 évesen tűnt el. Mindhármukat életben találták hétfőn egy clevelandi lakásban, jelenleg a helyi kórházban kezelik őket. Három ötven év körüli férfit pedig letartóztattak, egyikük Ariel Castro, a ház tulajdonosa.  A szomszéd elmondása szerint az egyik nő kezében egy három év körüli gyermek volt − valószínűleg a lánya − de a lakásban több gyereket is láttak még, akikről egyelőre nem lehet tudni semmit.

A nyilvánosságra került rendőrségi híváson hallatszik, ahogy egyikük, Amanda Berry azt mondja: „Segítsenek, Amanda Berry vagyok... elraboltak, tíz éve eltűntem és most itt vagyok, szabad vagyok.” A nő a telefonban azonosította fogvatartóját is. Ariel Castro 1992 óta élt a házban, 1993-ban letartóztatták családon belüli erőszakért.

Amanda Berry 2003. április 21-én, egy nappal a tizenhetedik születésnapja előtt tűnt el. Nemsokkal azután, hogy telefonon hívta testvérét, hogy már elindult a munkahelyéről. Gina DeJesus pedig egy évvel később 2004. április 2-án 14 évesen tűnt el, az iskolából hazafelé menet. Michelle Knight húsz éves volt, mikor eltűnt. Hétfő este DeJesus unokatestvére azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy az előkerült lány édesanyja Nancy Ruiz megerősítette a hírt, a lánya él és jól van. "Micsoda hihetetlen anyák napi ajándék ez" - mondta az unokatestvér.

Az eltűnt nőkre a szomszéd talált rá. Elmondása szerint épp evett, amikor sikoltozást hallott. Kijött a házból és látta, ahogy a szomszéd házból egy nő őrjöngve próbál kijutni. Mint később kiderült Amanda volt az. Amikor közelebb ment, a nő könyörgött, hogy hívja a rendőrséget, és segítsen neki kijutni onnan. Azt is mondta, nem egyedül van a házban fogva tartva. A szomszéd állítása szerint fogalma sem volt arról, hogy szomszédja nőket tart fogva a házában. Mint mondta egy éve él ott de semmi gyanúsat nem látott.

A három nőt a helyi kórházba szállították, miután kiszabadították őket a házból. A hírek szerint rendkívül ki voltak száradva és alultápláltak voltak. A rendőrség és a kórház előtt is hatalmas ünneplő tömeg gyűlt össze.

Rovatok