Index Vakbarát Hírportál

Magyar cigarettacsempészeket vettek őrizetbe Triesztben

2013. május 7., kedd 13:16

A trieszti adórendőrség az olasz pénzügyőrséggel közösen folytatott nyomozás eredményeként 38 embert – köztük öt magyart – vett őrizetbe, amikor felgöngyölített egy cigarettacsempész hálózatot.

A Speed fedőnevű – 2011 szeptemberében indított – akció során a pénzügyőrség kiterjedt csempészhálózat tevékenységét fedte fel, a szervezet nagy mennyiségű cigarettát juttatott el illegális úton Kelet-Európából Dél-Olaszországba.

Pierluigi Mancuso, a pénzügyőrség trieszti részlegének parancsnoka és Claudio Bolognese, az adórendőrség helyi osztagának parancsnoka keddi trieszti sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az őrizetbe vett 38 ember közül 19-en olaszok, 9-en ukránok, 5-en magyarok és 5-en lengyelek.

A nagyszabású rendőri hadművelet során lefoglaltak tíz tonna cigarettát, amely a Friuli Venezia Giulia tartománybeli határátkelőhelyeken keresztül jutott az országba. Elkoboztak 36 olyan járművet, amelyet a szervezet cigarettacsempész tevékenység céljára alakított át. A lefoglalt javak értéke félmillió euró, az államkincstár által a vámbevételek és a jövedéki adó kiesése miatt elszenvedett kár eléri az 1,5 millió eurót.

Egy másik akció során a hatóságok egy autókonvojt fogtak el. A sötétített ablaküvegekkel felszerelt öt gépkocsiban összesen négyezer karton csempészett cigarettát találtak.

Rovatok