Index Vakbarát Hírportál

Szabályt szegtek az atomrakéták kezelői

2013. május 8., szerda 21:56 | aznap frissítve

Felfüggesztettek a megbízatásuk alól tizenhét nukleáris rakétákat kezelő amerikai tisztet, miután kiderült, hogy nem tartották be a nukleáris rakéták kezelésére vonatkozó előírásokat és a feljebbvalóiknak sem adták meg a megfelelő tiszteletet, írja az AP nyomán az MTI. Az eset nem veszélyeztette a nukleáris csapásmérő kapacitás biztonságát.

A légierő vezérkari főnöke szerint a katonáknál inkább a személyes hozzáállással, mintsem a szakmai felkészültséggel volt gond. A tiszteket ennek ellenére a tervek szerint kéthónapos képzés után visszahelyezik feladatkörükbe. A nukleáris fegyvereket kezelő katonák fegyelmezetlensége azzal magyarázható, hogy a hidegháború befejeződése óta feleslegesnek érzik magukat és demoralizálódtak, mondta el Bruce Blair, a Princeton Egyetem kutatója.

A észak-dakotai szabálysértésekre egy márciusi ellenőrzés során derült fény, miután egy hadgyakorlaton az ott szolgálatot teljesítő katonák az ellenőröktől gyenge, D osztályzatot kaptak. A gyakorlaton a Minuteman III típusú interkontinentális ballisztikus nukleáris rakéta felbocsátását szimulálták. A Minuteman III-asok a légierő legnagyobb hatóerejű nukleáris rakétái.

Szintén Minotban folyik eljárás egy tiszt ellen, aki a rakétaindítási kódok titkosságát veszélyeztette. A kódok nem szivárogtak ki.

Rovatok