Index Vakbarát Hírportál

Visszavonul a Kreml nagy bábjátékosa

2013. május 8., szerda 14:36

A putyini éra meghatározó háttérembere volt a szovjet katonaként állítólag Magyarországon is szolgált Vlagyiszlav Szurkov, aki szerdán távozott miniszterelnök-helyettesi posztjáról.

"Majd egyszer elmondom az okát, ha itt lesz az ideje" – fogalmazott rejtélyesen Vlagyiszlav Szurkov saját lemondásával kapcsolatban. A 49 éves politikus szerdai távozása váratlan, ám nem teljesen előzmények nélküli. A közelmúltban nyíltan összeszólalkozott a Nyomozati Hatóság korrupcióról beszélő szóvivőjével Vlagyimir Markinnal, a múlt héten pedig érdemi ellenvetés nélkül kellett fogadnia a kormányülésen megjelent Vlagyimir Putyin kabinetre vonatkozó kritikáit.

Bár Szurkovot az elnök emberének tekintették – sőt, 1999-ben még az alá-fölérendeltségi viszony sem volt egyértelmű – távozását az elemzők Dmitrij Medvegyev csapatának felszalámizásaként értékelik, amelyet a miniszterelnök távozása fog lezárni. (Medvegyev 2008 és 2012 között Putyin támogatását élvezve a államfői posztot is megszerezte, ám mandátuma végén szolgálatkészen átadta az újraindulás lehetőségét Putyinnak.)

Ugyanakkor Szurkov nem kegyvesztetten hagyta el posztját: az elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov ugyanis kijelentette, hogy a távozásáig minden feladatát kifogástalanul elvégezte Szurkov.

Legutóbbi megbízatása kormányfőhelyettesként a modernizáció és innováció területéért felelt, így részben hozzá tartozott az orosz Szilícium-völgynek is nevezett Szkolkovo beindítása is, bár annak fővédnöke Viktor Vekszelberg milliárdos.

Az elmúlt másfél évtizedben – tizenkét éven át az elnöki adminisztráció helyettes vezetőjeként – legfőbb feladata az orosz politika szereplőinek megkoreografálása volt. A Kreml főideológusaként őt tekintik a korábbi ciklusban kétharmadig jutott – most egyszerű többséggel is beérő – Egységes Oroszország párt ötletgazdájának, de hozzá kötik a számtalan hatalompárti ifjúsági szervezet megalakulását éppúgy, mint az ellenzéki poozíciót elfoglaló Méltányos Oroszország (SZR) létrejöttét. (Utóbbit a váltógazdálkodás második lojális elemének tervezték, igaz, a jelek szerint a párt nem tudta elvonni a markánsabban ellenzéki Orosz Föderáció Kommunista Pártjának szavazóit.) Ezért a szerepéért sokan nevezték Szurkovot az orosz Richelieu-nek és a Kreml bábjátékosának is.

Nagy túlélőkészségét bizonyítja pályafutása: karrierjét nem másnál, mint a ma börtönben ülő egykori leggazdagabb orosz, Mihail Hodorkovszkij érdekeltségébe tartozó Menatep banknál kezdte, majd dolgozott az életét idén márciusban elszegényedve – vélhetően öngyilkosként – Angliában befejező Borisz Berezovszkij irányítása alatt álló ORT televíziónál.

A Kremlbe kerülve közelről végigkövette – részben a háttérből levezényelte – Borisz Jelcin elnök váratlan lemondását, és posztján maradva fogadhatta Vlagyimir Putyint, aki Medvegyev "átmeneti elnöksége" idejére is ott tartotta bizalmasát.

Nem törte meg karrierjét csecsen származása sem: az apja révén kaukázusi férfi Aszlambek Dudajevként látta meg a napvilágot.

Felsőfokú tanulmányait egy fémipari főiskolában kezdte – ez később fontossá válhatott, hiszen itt csoporttársa volt Mihail Fridman, aki az Alfa Bank egyik tulajdonosaként ma a maga 15 milliárd dollárjával a hetedik leggazdagabb orosz – ezután, állítólag két év magyarországi katonai szolgálat következett. (Az orosz sajtó nem tudta kideríteni, pontosan hol. A későbbi csecsen szeparatista elnök Aszlan Maszhadov hadosztályparancsnokként ekkor egyébként épp Tatán szolgált.)

Ám Szurkov sokkal inkább színházi pályára vágyott, így leszerelése után a Moszkvai Kulturális és Művészeti Egyetemen töltött három évet rendező szakon, de otthagyta. Végül csak az 1990-es évek végén szerzett közgazdászdiplomát.

Pályafutása alatt sem hagyott fel azonban irodalmi ambícióival. Sajátos, sötét tónusú dalszövegeket írt ravaszul vadászó pókokról, akinek hálói egy vörös kunyhóban futnak össze. Az orosz Agata Christie együttes két albumában is felhasználta Szurkov szövegeit 2006-ban és 2009-ben.

Hozzá kötik a Nullaközelben című regényt is, amely az ismeretlen Natan Dubovickij neve alatt jelent meg. (Szurkov feleségét Natalija Dubovickajának hívják.) Hogy a szerző valójában befolyásos személy, arra az utalt, hogy a művet végül a nagyhírű Oleg Tabakov vezette Tabakerka színház is bemutatta, és a premieren Szurkov is megjelent. Előtte azért, vélhetően saját szórakoztatására, recenziót is írt a műről, amelyben ötlettelenséggel vádolja a szerzőt, aki öncélúan szövögeti a szálakat.Két hónappal később ugyanő gyönyörűnek nevezi a korrupt üzleti és politikai világban érvényesülő fiatalemberről szóló véres „gangster fiction” regényt, végleg összekuszálva az olvasót.

Távozásának ismeretében már úgy tűnik, pályájának megváltoztatására utalt, amikor a közlemúltban azt nyilatkozta: dolgozott az üzleti életben, és ha kell dolgozni fog a jövőben is. "Nem vagyok szegény ember" – mondta ugyanekkor, bár adóbevallása alapján évi ötmillió rubeles (kb. 35 millió forintos) keresetével nem annyira ő, mint inkább az ennek tavaly huszonötszörösét kereső felesége mondható gazdagnak.

Putyin épp tegnap írta alá azt a korrupcióellenes törvényt, amely megtiltja, hogy a jövőben politikusok, rendőr- és vámtisztek, bírók, képviselők, miniszterek külföldön vezessenek számlát, tartsanak Oroszországon kívül készpénzt és drágaköveket. A törvény három hónapot ad az előírás teljesítésére, ellenkező esetben az érintettnek le kell mondania posztjáról.

Rovatok