Index Vakbarát Hírportál

Trafiktörvény a fű árusítására

2013. május 9., csütörtök 19:09 | aznap frissítve

Colorado államban szerdán elfogadták a világ első marihuánatörvényét, ami nem csak legalizálja, de az alkoholhoz hasonlóan meg is adóztatja a füvet. Milliárdokra rúgó felesleges kiadások helyett az állam milliárdos adóbevételekre számít, amit iskolákra költenek. A szmóker-lapokat viszont a pornó mellé száműzik.

Colorado államban a tavalyi elnökválasztással egy időben tartott népszavazás legalizálta a marihuána rekreációs célú birtoklását, fogyasztását és otthoni termesztését a 21 évesnél idősebb állampolgárok számára. A referendum nem csak elismertette a fűfogyasztók jogait, hanem kötelezte is az állam törvényhozását arra, hogy dolgozzon ki a marihuána termelésére és értékesítésére, valamint a forgalmazás megadóztatására vonatkozó jogszabályokat.

Gyerekbiztos csomagolásban mérik a marihuánát

A döntést követően hat hónapig lázas előkészítő munka folyt az állami törvényhozásban. „Teljesen feltérképezetlen területre tévedtünk” – emlékezett vissza a demokrata Dan Pabon, az előkészítő bizottság egyik tagja az igen sokrétű feladatra. A deklarált cél az volt, hogy miközben egy átlátható, szabályozható rendszer jöjjön létre a marihuána forgalmazására, sikerüljön az állam területére korlátozni a fűforgalmat, illetve elzárni minden forrást a gyerekek elől.

A marihuánát erre szakosodott üzletekben fogják árulni – arról nincsenek információink, hogy itt is fagyival, kávéval és ásványvízzel egészül e ki – , ahol pipákat és egyéb kiegészítőket is lehet majd kapni. Első körben, 2014 január 1-től kilenc hónapon át csak a jelenleg orvosi célú marihuánát árusító boltok üzemeltetői kezdhetnek bele a lakossági árusításba, de utána októbertől akármelyik coloradói állampolgár pályázhat trafikjogért.

A trafikokban egy coloradói lakos egyszerre maximum egy uncia (31 gramm) füvet vehet majd, más államok polgárainak ennek a negyedével kell beérniük – mindenesetre ez a mennyiség saját fogyasztásra elég jelentősnek számít.

A körültekintő szabályzásban azonban egyéb részletekre is odafigyelnek. Így például előírják, hogy, a füvet csak speciális „gyerekbiztos” védőcsomagolásban lehet forgalmazni, de az alkohol mellé bevezetik majd az autósok fűszondáztatást is.

Az államnak is milliárdos üzlet a fű

Szintén óriási újdonság az USA-ban az is, hogy a marihuána-kereskedelmet normál piaci tevékenységgé minősítik, és ennek megfelelően meg is adóztatják. Ennek a mikéntje azonban még nincs eldöntve, az adóvonatkozásokról novemberre írtak ki népszavazást, ahol a polgárok dönthetnek az előkészítés során indítványozott 15 százalékos forgalmi- és az arra rárakódó és 10 százalék jövedéki adó elfogadásáról.

A legalizálással az állam nem csak a felesleges rendőri- és jogi hercehurcák hatalmas költségeitől szabadul majd meg, de viszonylag jelentős bevétellel is kalkulálhat. A demokrata-közeli Colorado Center on Law and Policy 60 millió dolláros – majdnem 13 milliárd forintos – közvetlen bevételt, de a kevésbé optimista becslések is évi 5-20 millió dolláros adóbevételt saccolnak. Az első negyven millió dollárt egyébként az állam papíron már el is költötte iskola-rekonstrukcióra.

De a közvetett bevételnél is fontosabb lehet a legalizálás miatti állami megtakarítás - ezt a már idézett Colorado Center on Law and Policy-tanulmány évi 100 millió dollárra becsüli -, ugyanis a fűforgalmazás kikerül a bűnözői csoportok kezéből, illetve jórészt megszűnnek a fűfogyasztással kapcsolatos rendőri- és bírósági eljárások is.

A trafikok nyitásával egy időben az állam jelentős szigorításokat is foganatosít fűfronton. Így például bezárják az összes cofee-shopot, de még az orvosi célú üzleteket is. Ezen kívül a fűkultúra olyan népszerű lapjait, mint a High Times-t vagy a The Daily Doobie-t a kioszkok sötét polcaira, a pornólapok mellé száműzik.

Két párt értett egyet, egy párt szavazta meg

A két törvényjavaslatban megfogalmazott szabályzás előkészítésében mindkét párt részt vett, ennek ellenére a szerdai szavazásnál a republikánusok végül is nemmel szavaztak. A javaslat elfogadásához azonban így is megvolt a kellő többség, így a törvény már csak a kormányzó aláírására vár.

Az eredménnyel többé-kevésbé mindenki elégedett, érthető módon a kezdeményezés egyik gazdájának számító „Yes on 64”  szervezet a leginkább. Christian Sederberg büszkén azt mondta, szerinte a törvény egyenesen „mérföldkő” a világ első átfogó legális, szabályozott és megadóztatott marihuána-forgalmazásához vezető úton. De még a legalizálást amúgy ellenző John  Hickenlooper kormányzó is megdicsérte a törvényalkotók munkáját, ő  „a fogyasztókat védő szilárd jogszabályi keretet” emelte ki.

Rovatok