Index Vakbarát Hírportál

Lelőttek egy halászt a Fülöp-szigeteknél

2013. május 11., szombat 12:50 | aznap frissítve

A Fülöp-szigeteki parti őrség lelőtt egy tajvani halászt. A 65 éves férfi holtteste és a tengeri incidens során sérült hajó szombaton hajnalban érkezett meg Tajvan kikötőjébe.

A hajón négy tajvani halász volt, amikor több lövést is leadtak a hajóra. Legalább tíz lövedék ütötte nyomot találtak rajta, egy lövedék pedig az áldozat, Hung Si-Cseng nyakát érte.

Az eset Tajvan legdélibb pontjától körülbelül 320 kilométerre délkeletre történt a napokban, amikor – a fülöp-szigeteki hatóságok állítása szerint – a halászhajó tilosban halászott és ellenőrizni akarták.

A két másik halászhajó által szombatra kikötőbe vontatott sérült hajót a tajvani hatóságok vizsgálják, a holttestet boncolásra elszállították.

A fülöp-szigeteki parti őrség elismerte, hogy tüzet nyitottak, de azt állítják, hogy figyelmeztető lövések leadása után, önvédelemből tették, mivel a kínai hajó szándékosan nekik akart ütközni. A halálesetet szerencsétlennek nevezték, részvétüket fejezték ki, és az ügy alapos kivizsgálását ígérték.

Tajvan elnöke, Ma Jing-csiu pénteken elítélte a történteket, bocsánatkérést követelt Manilától, a bűnös megbüntetését sürgette és kártérítést az érintetteknek. A tajvani külügyi tárca szerint a konfliktus a Fülöp-szigetek és Tajvan egymást átfedő gazdasági övezetében történt, egyben „sajnálatát és súlyos aggodalmát” fejezte ki.

A térségben korábban is előfordultak incidensek. Tavaly áprilisban a mikronéziai Palau-szigetek hatóságai illegálisan halászó kínaiakra adtak le lövéseket. Egy gellert kapott lövedék az egyik halász combjába fúródott, és a férfi elvérzett.

Néhány hónappal később a Japán-tengeren, Oroszország kizárólagos gazdasági övezetében két kínai halászhajó feltartóztatása során lövések is eldördültek, egy kínai halász állítólag a tengerbe esett, és eltűnt.

Ugyancsak tavaly ősszel gumilövedék ölt meg egy kínai halászt, amikor a dél-koreai parti őrség a Sárga tenger tiltott vizein halászhajókat ellenőrzött.

Rovatok