Index Vakbarát Hírportál

Itt a Német Kalózpárt választási programja

2013. május 13., hétfő 00:11

A Német Kalózpárt a vasárnap véget ért kongresszusán elfogadta az őszi országos parlamenti választásra kidolgozott programját. A párt vezetői elmondták, hogy a szeptemberi Bundestag-választáson azt akarják bizonyítani, hogy van alternatíva a bejáratott pártpolitikai rendszer működésmódjával és szereplőivel szemben. A német politika új pártjának támogatottsága súrolja az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöböt: a legutóbbi, vasárnap megjelent felmérés szerint négy százalékon áll.

A párt a korábbiaknál részletesebb programmal igyekszik erősíteni helyzetét. Eddig elsősorban a digitális forradalom hatásaira reagáltak, fő törekvésük az emberi jogok és az információs szabadság széleskörű érvényesítésének biztosítása volt. A választási programban gazdasági és szociális kérdésekben, illetve az uniós integráció ügyében is állást foglaltak.

A Német Kalózpárt elutasítja, hogy az euróövezeti válságot a konzervatív-liberális kormány receptje alapján megszorításokkal kezeljék, és ugyancsak elutasítja a másik új párt, az Alternatíva Németország Számára (AfD) álláspontját; az AfD úgy véli, a válságot az euróövezet rendezett felszámolása oldhatja meg. A Kalózpárt az integráció elmélyítését pártolja, és azt javasolja, hogy hívjanak össze egy alkotmányozó konventet, ahol kialakíthatják a demokratikusabb Európai Uniót. Javaslatuk szerint a képviseleti demokráciát részvételi elemekkel kell kiegészíteni a nemzetállami és az uniós szinten egyaránt, szélesebb körben kell alkalmazni a népszavazás intézményét, és kötelezővé kell tenni a részvételt ezeken a szavazásokon.

Munka, család, atomenergia

A kalózok szerint az államnak biztosítania kell a megélhetés anyagi feltételeit. Az állampolgári jogviszony alapján kortól függetlenül járó alapjövedelem bevezetését távlati célként határozták meg a programban - az összegét nem nevezték meg. Azonnali követelésként fogalmazták meg a törvényben rögzített minimális órabér intézményének bevezetését. A szociáldemokraták és a szakszervezetek által sürgetett 8,50 euróval szemben határozott idejű munkaviszony esetén 9,77 eurós, határozatlan idejű munkaviszony esetén 9,02 eurós órabérminimum bevezetését tartják megfelelőnek.

A családpolitikában a Német Kalózpárt szerint fokozottan kell támogatni minden olyan élettársi közösséget, amelyben gyereket nevelnek vagy rászoruló embert ápolnak, tekintet nélkül a kapcsolat jogi jellegére és résztvevőinek nemére.

A Kalózpárt bővítené a menedékjogot, és nagyvonalúbb bevándorlási politikát folytatna. Energiapolitikai fordulatot is sürgetnek, amelynek része az atomenergia használatának befejezése is. Az óriásvállalatok helyett a háztartásokat támogatnák, és a decentralizált energiatermelésre helyeznék a hangsúlyt.

Alkotmányos jog a fórumozás

A 2006-ban alakult párt a hagyományos témáját, a digitális forradalmat és az információs szabadságot tekintve az állam működésének átláthatóságát és a magánszféra védelmét tűzte ki célul. sürgeti. A párt követeli az adóazonosító jel használatának eltörlését, és úgy vélik, alkotmányban kéne rögzíteni, hogy a szólásszabadság a digitális hálózatokra is vonatkozzon.

A Német Kalózpárt a 2011 őszén tartott berlini tartományi választáson elért, csaknem kilencszázalékos eredménnyel robbant be a köztudatba. 2012 nyaráig három tartományi választáson is átlépték az ötszázalékos bejutási küszöböt, országos támogatottságuk megközelítette a tíz százalékot. A párt nagy vonzereje, hogy az évtizedek alatt megszilárdult pártpolitikai szerkezeten kívüli szereplőként lehetőséget kínál az állampolgároknak a politikai cselekvésre, a beleszólásra, a folyamatok alakításába. A tavalyi második félévben viszont alábbhagyott a lendület, belső viták kezdték feszíteni a pártot, és támogatottsága öt százalék alá süllyedt.

Rovatok