Index Vakbarát Hírportál

Negyvenszer erősebb, mint a heroin

2013. május 13., hétfő 21:29

A heroinnál is negyvenszer erősebb drogot talált a kanadai rendőrség egy montreali droglaborban. Az anyag annyira hatásos, hogy a házkutatást végző rendőrök már attól rosszul lettek és kiütések lepték el őket, hogy a közelébe kerültek – írta a Montreal Gazette.

A kanadai hatóságok még a múlt hónapban foglaltak le a példátlan mennyiségű szintetikus kábítószert és droggyártásra használt eszközt Montreal egyik külvárosában. A garázsban kialakított droglaborból 300 ezer tabletta került elő, illetve egy olyan kifinomult gyártósor, amelyen óránként majdnem 11 ezer tablettát lehet előállítani. A garázsban talált alapanyagokból legalább egymillió tabletta készülhetett volna.

A különböző szintetikus alapanyagokból – például a a morfiumnál 80-szor, a heroinnál negyvenszer erősebb, rendkívül erős fájdalomcsillapító hatású dezmetil fentanilból – rendkívül sokféle drogot állítottak elő a gyanúsítottak, például szintetikus kokaint, oxycodone-t és speedet is. Rengeteg hamisított potencianövelő tablettát is lefoglaltak.

A helyi rendőrőrsöt karantén alá kellett zárni, miután a tablettákat beszállították a bizonyítékraktárba. Egyrészt nem férnek el tőle a dolgozók, mert a plafonig állnak a dobozok, másrészt az egészségüket is veszélyezteti az óriási mennyiségű kábítószer. Egy rendőrt, aki részt vett a kirakodásban, kórházba kellett szállítani szívproblémákkal, másik kettőnek pedig elborították a testét a kiütések, miután – gumikesztyűben – hozzáértek a szerekhez.

A drog nagy részét exportra gyártották. A tablettákat mikrohullámú sütőkbe rejtették, és úgy szállították át például az Egyesült Államokba. Az üggyel kapcsolatban eddig két embert vettek őrizetbe a hatóságok. A két férfit éppen tetten érték, amint egy raktárban épp a drogok elszállításán ügyködtek.

Rovatok