Index Vakbarát Hírportál

Obama: Felháborító az adóhivatal gyakorlata

2013. május 13., hétfő 19:15

Barack Obama amerikai elnök felháborítónak tartja azokat a híreket, miszerint a szövetségi adóhivatal (IRS) célzott vizsgálatokat folytatott konzervatív csoportok ellen, írja a BBC. Az IRS elnézést kért a történtekért. Az elnök hangsúlyozta, hogy az adóhivatalnak semleges, pártok felett álló intézménynek kell lennie, és ha ennek nem tett eleget, akkor az érintetteket felelősségre fogják vonni.

A pénzügyminisztérium adóügyi főellenőre által indított vizsgálat eredményét hivatalosan csak a héten hozzák nyilvánosságra, de a jelentés részletei már kiszivárogtak.

A jelentés szerint Lois Lernert, az IRS adómentességgel foglalkozó részlegének vezetőjét már 2011 júniusában tájékoztatták az eljárásokról. Ez ellentmond Lerner pénteki kijelentésének, miszerint a sajtóból értesült a konzervatív csoportok fokozott ellenőrzéséről. A belső vizsgálat során ugyanakkor megállapították: a hivatalnok erőfeszítéseket tett, hogy a vizsgálatok éle ne konzervatív csoportok ellen irányuljon, hanem hogy az érdekképviseleti csoportok adómentességi kérelmeit általában vessék szigorú elbírálás alá.

Lerner pénteken bocsánatot kért az általa tévesnek és helytelennek nevezett gyakorlatért. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Obama-kormány egyáltalán nem befolyásolta a hivatalt. Mint mondta, ráadásul egyetlen olyan csoporttól sem tagadták meg az adómentességet, mely ellen vizsgálat indult.

Az IRS-nél a Wall Street Journal megkeresésére elmondták, hogy a vizsgálat szerint az adóhivatal elhibázott lépései nem voltak politikai motiváltak, és azokban csak az intézmény alsóbb szintű dolgozói voltak érintettek. Republikánus képviselők ugyanakkor bejelentették, hogy az ügyben önálló kongresszusi vizsgálatot és meghallgatásokat kezdeményeznek.

Rovatok