Index Vakbarát Hírportál

Nem akart tanulni, megölette a családját

2013. május 14., kedd 12:38

Interneten rendelt bérgyilkosokat egy kínai fiú, hogy végezzenek apjával és nővérével, akik túl sokat nyaggatták azzal, hogy tanuljon.

A középiskolás fiú 49 éves apját és 20 éves nővérét vasárnap hajnalban találták holtan a hatóságok, miután a szomszédok szokatlan mozgásra és hangokra lettek figyelmesek, ezért betörés gyanújával kihívták a rendőrséget. A biztonsági kamerák felvételein egyértelműen kivehető két, a gyilkosság helyszínére érkező fiatal férfi alakja, érkezésüket és távozásukat is rögzítették. A magát túlzott nyomás alatt érző kamasz fiú egyelőre meg nem nevezett összeget fizetett nekik, hogy apját és nővérét megöljék.

A rendőröknek a fiút és az egyik bérgyilkost is sikerült elfogniuk. A gyilkosságot megrendelő kamasz a rendőröknek azt mondta, a családtagok nyomása motiválta a gyilkosságra, azok ugyanis túl sokat nyaggatták, hogy tanuljon, apja parancsára például a nővérének rendszeresen el kellett kísérnie őt az iskolába.

Az elmúlt hetekben ez már a harmadik, középiskolásokat érintő, tanulással kapcsolatos, rendőrségi beavatkozással végződő ügy. Május elején egy nankingi fiatal ugrott le egy toronyház tetejéről, mert nem volt képes elvégezni házi feladatát, egy másik tanuló pedig hasonló okokból felakasztotta magát.

A statisztikák szerint a rendkívül kompetitív kínai oktatási rendszerben tanuló fiatalok naponta átlagosan több mint nyolc és fél órát töltenek az iskolában, ezen túl több órát különóráikon, valamint házi feladataik elvégzésével. A tanulókra nehezedő teher enyhítésének kérdése az utóbbi években többször is társadalmi párbeszéd témájává vált. Helyi szinten több iskola csökkentette a terhelést, országos reformra viszont nem került sor.

Rovatok