Index Vakbarát Hírportál

Sorozatban tárgyalnak Szíriáról Putyinnál

2013. május 14., kedd 14:45

Alig egy héttel azután, hogy John Kerry Moszkvában, David Cameron Szocsiban tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, kedden az izraeli kormányfőt fogadta az orosz elnök, hogy az amerikai külügyminiszter és a brit kormányfő után Benjamin Netanjahuval is megvitassa a szíriai helyzetet.

A találkozót Netanjahu orosz szavakkal kezdte, elmondva, hogy sokat dolgozik nyelvtudásának csiszolásán. "Az eredmény kézzelfogható" – dicsérte meg Putyin.

A hét nap alatt harmadik Szíriával kapcsolatos magasrangú találkozó azt jelzi, hogy a Nyugat intenzíven keresi a megállapodást Moszkvával, amely eltérően ítéli meg a helyzetet. Oroszország ellenzi, hogy a Bassar Aszaddal szembeszállt lázadók külföldről kapjanak katonai támogatást, ahogyan azt London és Washington szorgalmazza. Moszkva így lényegében a szíriai elnök támogatójává vált, bár az orosz fél hangsúlyozza, hogy nem Aszad hatalomban tartásán fáradozik, csak azon, hogy a váltás, ha szükséges, akkor az ellenzék és a vezetés közötti tárgyalások útján, közvetlen külföldi beavatkozás nélkül valósuljon meg, lázarandó a harmadik éve tartó, eddig hetvenezer életet követelő polgárháborút.

Igaz, Moszkva többször megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában olyan határozatok elfogadását, amely fegyverszállítási tilalmat is életbe léptethetett volna, így Oroszország továbbra is legálisan teljesítheti fegyverszállítási szerződéseit, gyakorlatilag Aszad erőit támogatva ezzel.

Netanjahu az orosz sajtó szerint épp arról szeretné lebeszélni Moszkvát, hogy C-300-as légvédelmi rendszereket adjon át Damaszkusznak. Korábban Szergej Lavrov külügyminiszter azonban jelezte, hogy Oroszország nem szállít ilyet Szíriának, hiszen az érvényes szerződései más fegyverzetet érintenek. (A több évre szóló szerződések összértékét ötmilliárd dollárra becsülik. Oroszország tavaly 13 milliárd dollár fegyverexportot bonyolított le, ennek ötöde ment a Közel-Keletre. A Roszoboronexport szerint Szíria csupán a 13. helyen áll az orosz fegyvereladási listán.) Az orosz fél azonban elismerte, hogy bizonyos légvédelmi rendszereket tartalmaznak a szerződések, de sem az C-300-as, sem az Iszkander rendszerei nincsenek köztük. Izraeli források azonban állítják, hogy a középhatótávolságú, egyszerre hat célt 12 rakétával követni képes C-300 eljuthat Szíriába, orosz kiképző szakemberekkel együtt.

Az orosz kormány szerint Moszkvának nincs oka szerződéseinek teljesítésére, hiszen a Szíriába irányuló fegyverszállítást nem tiltja semmilyen szankció.

Putyin május elején a Moszkvában járt amerikai külügyminiszterrel arról állapodott meg, hogy a következő hetekben konferenciát tartanak Genfben a szíriai helyzet megvitatására. Ugyanakkor az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte, egyelőre nem tudni, hogy Putyin jelen lesz-e a találkozón.

Netanjahu a keddi tárgyalások elején Eilatba hívta meg Vlagyimir Putyint, megjegyezve, hogy az üdülővárost egyre gyakrabban fenyegetik rakétáikkal a terroristák az Egyiptomhoz tartozó Sínai félszigetről.

Rovatok