Index Vakbarát Hírportál

Angliára rászakadt a hó

2013. május 15., szerda 17:31

A délnyugati országrész turisták körében igen népszerű, vadregényes két megyéjében, Cornwallban és Devonban több ezer lakás maradt áram nélkül szerdára, mivel az óránként 100 kilométeres sebességű széllökések sok helyen fákat döntöttek a vezetékekre. A szélviharhoz mindkét megyében kiterjedt havazás is járult.

Szerdára a nyugat-angliai Shropshire megye egyes vidékeit is 5 centiméteres - bár nem összefüggő - hótakaró borította be. "A májusi hóesés szokatlan ugyan, de valójában még Dél-Angliában is volt már rá példa. Angliában már júniusban is láttunk hóesést, az ugyan már valódi ritkaságnak számított" - mondta Philip Avery, meteorológus a BBC-nek. Avery szerint a csütörtökre enyhülni fog az erős szél, ezzel együtt pedig elül a vihar.

Nagy-Britannia minden idők egyik leghidegebb tavaszát éli át. Húsvét vasárnapján például Észak-Anglia és Skócia egyes vidékein mínusz 12 fokos reggeli fagyokat mértek. A hivatalos meteorológiai feljegyzések kezdete óta soha nem volt ilyen hideg Nagy-Britanniában azon a napon.

A brit meteorológia adatai szerint legutóbb 1955-ben volt számottevő havazás májusban Angliában, ugyanakkor Devonban is volt egy nagyobb májusi havazás 1935-ben.

Rovatok