Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe mennek a gidófalvi fiatalokat bántalmazó csendőrök

2013. május 15., szerda 19:38

Fejenként másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bukaresti katonai táblabíróság azt az öt sepsiszentgyörgyi csendőrt, akik 2010-ben a Szent György Napok idején bántalmaztak két gidófalvi fiatalembert - közölte szerdán internetes kiadásában a Székely Hírmondó című lap. A jogerős végzésben a két sértettnek 10-10 ezer lejes (700 ezer forintnak megfelelő) erkölcsi kártérítést is megítélt a bíróság, amit az öt elítéltnek, illetve a román csendőrségnek kell kifizetnie.

A korabeli sajtóbeszámolók szerint 2010 áprilisában a két szórakozó magyar fiatalembert előbb az utcán, majd a csendőrlaktanyán verték meg a csendőrök Sepsiszentgyörgyön.

A csendőrök egy éjszaka kirobbant utcai szóváltásba beavatkozva leütötték és földre teperték a sértettek egyikét, Csulak Csongort, majd a védelmére kelt Fazakas Vince Lajost is lefogták és megrugdosták. Mindkettőjüket bevitték a csendőrség székhelyére, ahol már öten estek nekik, majd negyedórás ütlegelés után jegyzőkönyvfelvétel nélkül szélnek eresztették őket - olvasható az akkori lapok beszámolóiban. Egyiküknél négy, a másik fiatalembernél nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket állapított meg törvényszéki orvos.

Az ügyben már az első fokon eljáró kolozsvári katonai törvényszék hivatali hatalommal való visszaélés elkövetésében és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben találta vétkesnek az öt csendőrt. Fellebbezésük nyomán került az ügy a bukaresti katonai táblabíróságra, ami megerősítette az elsőfokú ítéletet.

A sértettek ügyvédje, Ilyés Zsuzsa az MTI-vel közölte, hogy az ügynek nincs etnikai háttere: az elítélt csendőrök között magyarok is voltak.

Petronela Corodeanu, a csendőrség szóvivője a Székely Hírmondónak elmondta: az érintett csendőrök közül az egyik még a 2010-es év végén beadta a felmondását, a másik négy, még aktív csendőrt azonnal eltávolítják a csendőrség kötelékéből, amint megérkezik a hivatalos értesítés.

Rovatok