Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai adóhatóság kipécézte a jobboldalt

2013. május 15., szerda 10:31

Az amerikai adóhivatal (IRS) szándékosan vetett alá célzott és pótlólagos vizsgálatnak konzervatív nonprofit csoportokat, ami „azt a látszatot kelti”, hogy a hatóság „nem elfogulatlan” – áll az amerikai pénzügyminisztérium belső vizsgálatáról nyilvánosságra hozott jelentésében. A vizsgálat rámutatott, hogy az adóhivatal nem megfelelő kritériumok alapján vizsgálta a benyújtott igényeket.

Az IRS most a felelősséget a vezetői döntéseket figyelmen kívül hagyó, közelebbről nem megnevezett alkalmazottakra hárítja. Hangsúlyozzák, hogy a szervezetet senki nem befolyásolta kívülről, a jelentés a szisztematikus torzításokat pusztán inkompetenciával és nem szándékos politikai elfogultsággal magyarázzák.

A jelentés szerint az adómentességi  kérelmeket 2010-től másfél éven keresztül szelektíven vizsgálták. Az audit elsősorban a súlyos késedelmeket kifogásolja: a beadványok többségének elbírálása 13 hónapnál tovább tartott. A függőben lévő 160 kérvény ügyében az akár három évig is terjedő átfutási idő alatt sem született döntés.

Az IRS egyik ellenőre szerint Lois Lerner, az IRS adómentességgel foglalkozó részlegének vezetőjét csak 2011 júniusában tájékoztatták a hivatalon belüli eljárásokról. Ő azonnal intézkedett, hogy korrigálják az elbírálás kritériumait. Az IRS alsóbb szintű alkalmazottjai azonban később, „vezetői jóváhagyás nélkül” visszatértek a korábbi gyakorlathoz, mert úgy érezték, hogy az új ismérvek túlságosan is tágan értelmezhetők.

Célzottan vizsgálódtak

A célba vett szervezetek közül soknak már a neve is utalt a konzervatív Tea Party mozgalomra. Egyértelmű, hogy az adóhatóság inkább a csoportok politikai kötődése, mintsem az alapján vizsgálódott, hogy azok részt vesznek-e politikai kampányban, ami kizáró tényező lehetett volna az adómentesség megadásában.

Az adómentességre jogosult nonprofit szervezetek száma azután nőtt meg ugrásszerűen, hogy a Legfelsőbb Bíróság 2010-ben engedélyezte számukra, hogy korlátlanul költhessenek politikai hirdetésekre a választási kampányok idején. A megkötés szerint konkrét jelöltek vagy pártok mellett nem kampányolhatnak, társadalmi ügyek mellett azonban igen.

Kongresszusi republikánus politikusok szerint összesen 471 csoporttal kapcsolatban folytattak célzott és fokozott vizsgálatot. „Nem világos, hogy konzervatív és Tea Party-csoportok nem célpontok-e ma is” – írta Darrell Issa, a képviselőház felügyeleti és kormányzati reformbizottságának elnöke.

Obama: Megbocsáthatatlan

Obama elnök kedd este reagált először a kialakuló botrányra. „A vizsgálat által feltártak tűrhetetlenek és megbocsáthatatlanok” – szögezte le. A szelektív adóhatósági vizsgálatok ügyében Eric Holder igazságügyi miniszter bejelentése szerint nyomozásba kezdett az FBI is.

Obama utasította Jack Lew pénzügyminisztert, hogy vonja felelősségre azokat, akik vétkesek a konzervatív csoportok célzott és pótlólagos vizsgálatnak való alávetésében. A pénzügyminiszter keddi közleményében hangsúlyozta, hogy a vizsgálat nem talált bizonyítékot arra, hogy bármely külső személy vagy szervezet befolyásolta volna az IRS-t. Ezzel együtt sokan az Obamát is elérő súlyos következményekről beszélnek és máris „a második elnöki ciklus átkát” emlegetik.

Rovatok