Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant egy F-16-os Tajvanon

2013. május 15., szerda 15:02

Gyakorlórepülés közben lezuhant egy F-16-os vadászbombázó Tajvan nyugati részén szerdán - közölte a tajvani védelmi tárca. Az együléses repülőgép kora délután, alig 30 perccel a felszállás után csapódott a földbe Csiaji térségében. A pilóta katapultált, túlélte a balesetet. A légierő mentői megtalálták, állapota kielégítő.

A közlemény szerint a pilóta nem sokkal a felszállás után műszaki zavart jelentett. Megfigyelők szerint a baleset ismét felhívja a figyelmet a tajvani harcigépflotta korszerűsítésének szükségességére.

Tajpej jó ideje törekszik arra, hogy a korszerűbb F-16C/D típusú gépekből vásároljon az Egyesült Államoktól, de - állítólag elsősorban Peking ellenállása miatt - a tárgyalások nem haladnak. Ehelyett 2011 őszén megállapodtak abban, hogy Washington felújítja a sziget 145 darab F-16A/B típusú gépeit, 4,2 milliárd dollár értékben.

Tajvan 1992-ben vásárolt 60 darab francia Mirage 2000-5 típusú vadászbombázót, az utolsót 2001-ben vehette át. Úgy tudni, ezekből eddig négy gépet vesztett.

2012 októberében Franciaország légterében lezuhant a francia légierő egyik Dassault Mirage 2000-5 típusú vadászbombázója, pilótája egy tajvani alezredes volt, aki egy csereprogram keretében volt Franciaországban, életét vesztette.

Tajvanon nem ritkák a légi balesetek. Szintén tavaly egy mentőakció során a tengerbe zuhant egy S-70C típusú katonai mentőhelikopter a sziget délkeleti partjainál; öt embert nyilvánítottak eltűntnek.

2012 tavaszán egy pilóta nélküli repülőgép tűnt el gyakorlórepülés közben Tajvan keleti partvidékének vizei felett, míg 2011-ben szinte egy időben lezuhant egy felderítő gép és egy vadászbombázó éjszakai kiképzőrepülés közben. 2010 januárjában egy 1984-ben gyártott, Beechcraft T-34-es típusú kiképzőgépnek veszett nyoma Tajvan légterében. Ketten tartózkodtak a fedélzetén.

Rovatok