Index Vakbarát Hírportál

Megint betiltják a moszkvai melegfelvonulást

2013. május 15., szerda 19:17

Nem engedélyezi a május 25-re tervezett moszkvai melegfelvonulást az orosz főváros önkormányzata, amely szerdán értesítette döntéséről a rendezvény szervezőit.

Alekszej Majorov, az önkormányzat regionális biztonsági részlegének vezetője közölte, hogy a szervezők beadványát nem hagyták jóvá. A rendezvényt nem engedélyezik megtartani a Moszkva északkeleti részén lévő Szokolnyiki parkban sem, ahol nemrég - a londoni Hyde Park mintájára - kijelölték a szabad véleménynyilvánításnak fórumot biztosító helyet.

Majorov hangoztatta, a városi hatóságok továbbra is meg vannak győződve arról, hogy az ilyen megmozdulásokat a társadalom kedvezőtlenül fogadja, és a megrendezésüket célzó minden törekvést meghiúsítanak.

Oroszországban 1993-ig még "bűnügyi tényállásként" kezelték a homoszexualitást, a moszkvai hatóságok pedig nyolcadik éve tiltják be a felvonulást. Az első Pride-ot a 2006 májusában akarták megtartani, azonban a homofób nézeteit nyíltan is hangoztató, tavaly ősszel leváltott polgármester, Jurij Luzskov még csak fontolóra sem vette az esemény engedélyezését.

A homofób polgármester 2010-es távozása után többen is abban reménykedtek, hogy enyhülhet a melegek elleni hatósági szigor, mely a korábbi években az engedély nélkül felvonuló aktívisták előállítását, illetve a felvonulókat érő szélsőséges támadások, verések eltűrését jelentette. Ugyanebben az évben ráadásul az Emberi Jogok Európai Bírósága 40 ezer dollárra perelte az orosz államot a 2006 és 2008 közti tiltások miatt.

A Luzskovot 2011-ben váltó Szergej Szobjanyin azonban nem változtatott az addigi gyakorlaton. Tavaly a menetet annak ellenére sem engedélyezték, hogy a szervezők megígérték, kerülik az obszcenitást és meztelenkedés sem lesz. Szentpéterváron ugyan engedélyeztek egy tüntetést a homofóbia ellen, noha a homo-, a bi- és a transzszexualitás népszerűsítését a pedofíliával együtt tiltják a városban. A 300 fős megmozdulást akkor 150 szélsőséges zavarta meg, ketten megsérültek.

Rovatok