Index Vakbarát Hírportál

680 ezren mennek kényszerszabadságra a Pentagonnál

2013. május 15., szerda 13:49

A Pentagon július 8-án 11 napos fizetés nélküli kényszerszabadságra küldi 680 000 polgári alkalmazottját – írja a San Francisco Gate. Az érintetteknek tizenegy munkanapot kell nyáron fizetés nélkül kivenniük, a szabadságoltatásokkal nagyjából 1,8 milliárd dollárt takarítanak meg. A szabadságoltatás alól nemzetbiztonsági okokból az atommeghajtású hajók fenntartásában és a hírszerzésben dolgozók mentesülnek.

További jelentős kiadáscsökkentő intézkedéseket is hoztak a közelmúltban az amerikai hadseregben. Csökkentik a kiképzésre szánt összegeket és az egységek fenntartására is kevesebbet fordítanak. A földön tartanak több vadászgépegységet, elhalasztották a hadihajók fenntartásával kapcsolatos komolyabb munkálatokat és egy anyahajó bevetését is a Perzsa Öbölben.

Az amerikai szövetségi kiadáscsökkentések részeként a hadi költségvetést összességében 37 milliárd dollárral nyesik vissza ebben a pénzügyi évben. Chuck Hagel védelmi miniszter sajnálatának adott hangot a kényszerhelyzetben hozott döntések miatt. „A döntések komolyan veszélyeztetik az amerikai hadsereg harci készültségét” – mondta. A miniszter nem rejtette véka alá, hogy a megszorítások folytatása esetén jövőre még több szabadságoltatásra kell számítani.

Rovatok