Index Vakbarát Hírportál

A CDU megijedt euroszkeptikus riválisától

2013. május 16., csütörtök 12:35

Egyre idegesebb a kormányzó Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetősége az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű új, euroszkeptikus párt miatt – írta a csütörtöki Handelsblatt.

Az üzleti lap beszámolója szerint a CDU legutóbbi elnökségi ülésén heves vita alakult ki arról, hogy miként kellene viszonyulni az új párthoz, amely csak áprilisban bontott zászlót, de már több mint tízezer tagja van, és kimutatható – 2 százalék körüli – országos választói támogatottsággal rendelkezik.

Angela Merkel pártelnök-kancellár óvott attól, hogy vezető CDU-s politikusok együtt mutatkozzanak nyilvánosan az AfD képviselőivel, mert ezzel felértékelnék a pártot. Külön bírálta a CDU euroszkeptikus szárnyának egyik legismertebb tagját, Wolfgang Bosbach parlamenti képviselőt, amiért együtt szerepelt egy televíziós vitaműsorban Bernd Luckéval, az AfD vezetőjével. A tévéfellépés "nem volt szerencsés" – húzta alá Merkel a beszámoló szerint.

Az elnökségben végül arra a megállapításra jutottak, hogy egyelőre várni kell a részletes, konkrét stratégia kidolgozásával. A konzervatív vezérkar helyzetértékelése szerint majd csak a szeptember 22-ei országos parlamenti választás előtt három-négy héttel kell határozni arról, hogy miként kezeljék az AfD-t, mert csak akkora derül ki, hogy az újonc párt bekerülhet-e a Bundestagba.

Többen azt hangoztatták, hogy a CDU hasznot húzhat az AfD erősödéséből, ezért nem kell aggódni az új vetélytárs miatt. A konzervatívok malmára hajtja a vizet, ha az AfD megközelíti, de nem ugorja át az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt, hiszen ez a választási részvételi arány emelkedésével járna, ami negatívan befolyásolja a szociáldemokraták, és főleg a Zöldek eredményét, a konzervatív uniópártok és a koalíciós társ liberális FDP pedig akár a szavazatok 46 százalékával is többséget szerezhet a Bundestagban – kombináltak a Handelsblatt által cinikusnak nevezett CDU-s vezetők.

A lap szerint egyre több bírálat fogalmazódik meg a párton belüli vitakultúrát illetően, és a CDU euroszkeptikus – de a párt mellett hűen kitartó – szárnyával való bánásmód miatt. A párt irányvonalától eltérő nézeteket valló CDU-s képviselőket "nyírják és kirekesztik" – írta a Handelsblatt. A lap szerint főleg Hermann Gröhe főtitkárra, Ronald Pofalla kancelláriaminiszterre és Volker Kauder parlamenti frakcióvezetőre panaszkodnak a pártban.

Egy fiatal Bundestag-képviselőt például szóbeli figyelmeztetésben részesített a frakcióvezető, amiért egy parlamenti vita során átült az euroszkeptikusok egyik vezető alakja, Peter Gauwelier – a CSU bajor testvérpárt képviselője – mellé. A frakcióvezető azt mondta a képviselőnek, hogy ne mutatkozzon gyakran Gauweiler társaságában, mert ezt észreveheti a kancellár, ami hátrányos következményekkel járhat – írta a Handelsblatt, amely szerint néhány felháborodott képviselő azt tervezi, hogy tiltakozásból a jövőben gyakran ül majd Gauweiler mellé.

Rovatok