Index Vakbarát Hírportál

Obama elküldte az adóhivatal vezetőjét

2013. május 16., csütörtök 10:11

Távozott tisztségéből az amerikai adóhivatal (IRS) megbízott vezetője, jelentette be szerda este Barack Obama amerikai elnök. Mint mondta, Jack Lew pénzügyminiszter lemondásra szólította fel Steven Millert, az IRS ügyvivő igazgatóját, aki eleget tett a kérésnek, benyújtotta lemondását, amelyet a tárcavezető elfogadott.

Obama megbocsáthatatlannak nevezte az IRS-nél leleplezett visszaéléseket, és azt állította, minden tőle telhetőt megtesz, hogy hasonló esetek soha többé ne fordulhassanak elő. Ragaszkodik hozzá, hogy ezeket biztosítékok zárják ki a jövőben. „Az amerikaiak joggal dühösek az ügy miatt és én is dühös vagyok" – mondta. Szerinte a bizalom helyreállításához új vezetés kell az adóhivatalban.

Egy kedden nyilvánosságra hozott belső vizsgálat hivatalosan is  megerősítette, hogy az adóhivatal 2010-től kezdődően célzott és pótlólagos vizsgálatnak vetett alá csaknem 300 olyan konzervatív nonprofit csoportot, amely adómentességet igényelt. Az amerikai lapok szerint Millert az adóhivatalban már 2012 tavaszán tájékoztatták a visszaélésekről, akkor még az IRS helyettes vezetője volt.

A CNN értesülése szerint Miller egy, az ügyben vizsgálódó kongresszusi politikusokkal folytatott tanácskozáson szerdán azt állította, hogy az adóhivatalnál beazonosították azt a két munkatársat, akik felelősek voltak a konzervatív szervezeteknél kezdeményezett vizsgálatokért.

Republikánus kongresszusi vezetők szerint az üggyel kapcsolatban felmerült az Obama-kormányzat esetleges büntetőjogi felelőssége is. „A kérdésem az, hogy ki kerül börtönbe a botrány miatt" – tette fel a kérdést John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke.

Eric Holder igazságügyi miniszter kedden nyomozást rendet el az ügyben, a képviselőház egyik bizottságában pedig már pénteken meghallgatást tartanak az egy hete kirobbant botrány ügyében. Szerdán a szenátus mind a 45 republikánus tagja közös levélben sürgette a kormányzatot, hogy haladéktalanul működjön együtt a kongresszusi vizsgálatokkal.

Barack Obana bejelentette, hogy csütörtökön sajtótájékoztatót tart. Ezen a várakozások szerint az IRS-botrány mellett az AP hírügynökség munkatársainak titkos hatósági lehallgatásával, valamint a bengázi amerikai diplomáciai képviselet elleni terrortámadás kormányzati kommunikációja körüli heves vitával is foglalkozik majd.

Rovatok