Index Vakbarát Hírportál

Putyin saját helikopter-leszállóhelyet kapott a Kremlben

2013. május 16., csütörtök 21:22

Helikopter-leszállóhelyet építettek a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök számára – közölte az államfő szóvivője.

Az új létesítmény miatt egyesek aggódnak az elnöki hivatalként is szolgáló történelmi épületegyüttes templomainak és palotáinak épsége miatt.

Pjotr Csumakov, az autósok jogvédő szervezetének képviselője a gazeta.ru hírportálon örömét fejezte ki a bejelentés kapcsán, mert az elnöki konvoj elhaladásakor életbe lépő forgalomkorlátozás rendszerint hatalmas dugókat okoz az érintett, amúgy is zsúfolt moszkvai utcákon.

A Kreml múzeumegyüttesének igazgatója, Jelena Gagarina, a világ első űrhajósának, Jurij Gagarinnak a lánya, azonban aggódik amiatt, hogy a repülések miatt esetleg megrongálódnak a történelmi épületek.

Gagarina a RIA-Novosztyi hírügynökségnek elmondta, ellenezte leszállóhely első tervezett helyszínét, az ugyanis túl közel lett volna az épületekhez, és a vibráció, valamint a helikopter okozta szélrohamok megrongálhatták volna a műemlékeket.

"A helyszínt az épületekre gyakorolt esetleges hatások függvényében választottuk ki" – mondta az elnöki szóvivő, aki szerint a helikopter semmilyen kárt nem okoz a Kremlben.

Dmitrij Medvegyev kormányfő már március óta helikopteren jár a kormány székhelyére, a Fehér Házba, amely Moszkva egy másik kerületében helyezkedik el.

Putyin és Medvegyev is hatalmas, Moszkva környéki hivatalos rezidencián lakik.

Rovatok