Index Vakbarát Hírportál

Rettegve menekült a mexikói drogblogger

2013. május 17., péntek 22:41

Elmenekült Mexikóból az országban zajló drogháborút részletesen dokumentáló Blog del Narco egyik szerzője, mert a kollégája eltűnt, írja a Guardian. Az eltűnt munkatárs utolsó telefonbeszélgetésükkor csak annyit mondott: Fuss! – majd letette a kagylót.

A Lucy álnéven író blogger a telefon után azonnal Amerikába, majd onnan Spanyolországba utazott. "Próbálok pozitívan gondolkodni, de félek, hogy valami szörnyű dolog történt. A 'fuss' szó volt a mi kódunk arra az esetre, ha a dolgok nagyon rosszra fordulnának. Soha nem használtuk még ezelőtt" – írta Lucy. Azóta többször is próbálta elérni kollégáját, de eredménytelenül.

A Blog del Narco egy különleges blog, ami kegyetlen pontossággal dokumentálja a mexikói drogháborút, sokszor sokkoló képekkel és videókkal. A blogot nemcsak civilek, de a hatóságok is folyamatosan követték. Hogy ki írja a blogot az egészen a múlt hónapig rejtve maradt, amikor is a Guardiannál és a Texas Observernél felmerült, hogy nem is férfi írja, mint ahogy azt korábban gondolták, és nem is egyedül dolgozik. A nő és kollégája közös, a mexikói drogkartelleket leleplező könyve múlt hónapban jelent meg Meghalni az igazságért címmel.

A két blogger a leleplezés után is folytatta a munkát. Lucy a blog írását, huszonhét éves kollégája pedig – aki egy másik városban élt – a technikai háttér biztosítását. Egészen május ötödikéig, amikor is megtörtént az a bizonyos rövid telefonbeszélgetés. Lucy Skype-on beszélt a Guardiannal Spanyolországból. A lap szerint a beszélgetés alatt többször is elsírta magát, azt mondta, egyedül van és fél.

Elmondta, hogy kollégája telefonhívása után azonnal készülődni kezdett, eladta néhány, a nagymamájától örökölt ékszerét, vett egy buszjegyet az amerikai határig, majd legálisan, gyalog lépte át a határt. Néhány óra múlva pedig már egy gépen ült Spanyolország felé. Elmondása szerint nem posztolt a blogon május harmadika óta, és nem is tervezi, hogy a közeljövőben folytatja. Jelenleg egy panzióban lakik, van néhány hónapra elegendő pénze, kapcsolatai azonban nincsenek Spanyolországban. A legnagyobb félelme, hogy egy képen vagy videón fogja legközelebb látni a kollégáját és nem biztos hogy élve.

A mexikói drogháborúban több, mint 70 ezer ember halt meg az elmúlt hat évben, köztük sok újságíró is. Több tízezer ember pedig eltűnt. A Blog del Narco a legtöbbször olyan eseményekről és helyszínekről is közvetített, ahonnan a hivatalos újságok vagy tévék egyáltalán nem. Az oldalt több mint 3 millióan látogatták havonta, és folyamatosan támadták hekkerek. A szerzők legnagyobb félelme az volt, hogy kiderül, kik ők. Munkájukat nemcsak a kartellek, hanem a kormány is igyekezett ellehetetleníteni, az oldal ugyanis sokszor kormányzati visszaélésekről is beszámolt.

A bloggereket a bűnszervezetek állandó nyomás alatt tartották. A fiatal nő korábban elmondta, hogy 2011 szeptemberében ismeretlenek fotókat küldtek nekik, amelyek egy fiatal férfi és nő megcsonkított és egy hídról lelógatott tetemét mutatták – a két áldozat korábban a blognak dolgozott. A holttestek mellett elhelyezett fenyegetések szerint a bloggerek lesznek a következők.

Rovatok