Index Vakbarát Hírportál

Ellopták a világ egyik legjobb hegedűjét

2013. május 17., péntek 19:48

Elloptak egy Giuseppe Guarneritől származó hegedűt Bécsben. A rendőrség a hangszer értéke kapcsán 150 ezer euróról, a szakértők azonban ennél nagyobb összegről beszélnek.

A tettesek az 1737-ben készült hegedű mellett négy történelmi - Angliából, Franciaországból és Svájcból származó - vonót is magukkal vittek. Az még nem világos, hogy a tolvajok véletlenül találtak az értékes hangszerre, vagy kifejezetten a zsákmány kedvéért törtek be.

Giuseppe Guarnerinek mára mindössze 150 hegedűje maradt fent. Kiváló minőségű hegedűihez nem nagyon lehet hozzájutni kétmillió euró alatti áron. A világ tíz legjobb hegedűje közül hat Stradivari, négy pedig Guarneri a rablásról beszámoló osztrák Kurier szerint. Egyikükért nemrégiben 14 millió eurót kínáltak egy árverésen, illetve ezek egyikén játszik David Garrett világhírű hegedűművész is.

Bartolomeo Giuseppe Guarneri del Gesu 1698-tól 1744-ig élt. Cremonai hegedűkészítő családban született, nagyapja, apja, bátyja és nagybátyja szintén hegedűket készített, de az övéi számítanak a legjobbnak a famíliában. A műhely vezetését 1730-ban vette át, mesterművei szakértők szerint 1734 után születtek. Alkotásai elsősorban arról ismertek, hogy némileg kisebbek a szokványos méretnél.

Rovatok