Index Vakbarát Hírportál

Hadjárat az iszlamista lázadók ellen Nigériában

2013. május 17., péntek 18:50

A nigériai hadsereg pénteki bejelentése szerint légi és szárazföldi tüzérségi támadásokat intézett az ország északkeleti részében az iszlamista lázadók állásai ellen, legalább huszonegy ember életét vesztette. A Boko Haram iszlám szélsőséges szervezetnek szinte minden állását tűz alá vették az utóbbi napokban, pénteken folytatódtak a légierő és a szárazföldi tüzérség csapásai - mondta a hírügynökségeknek a hadsereg szóvivője.

A Goodluck Jonathan államfő kedden az ország északkeleti részén fekvő három szövetségi államra (Adamawa, Borno, Yobe) kiterjesztette a rendkívüli állapotot, növelve az ott állomásozó katonai erők létszámát. A csapatok az említett államokban parancsot kaptak arra, hogy romboljanak le minden olyan épületet, amelyről azt gyanítják, hogy iszlám szélsőségeseknek ad menedéket. A hadsereg azt is igyekszik megakadályozni, hogy az iszlamisták a szomszédos Kamerunba menekülhessenek.

A tudósítások szerint ez volt a legnagyobb szabású katonai hadművelet a Boko Haram fegyveresei ellen 2009 óta, amikor Borno szövetségi állam fővárosában, Maiduguriban a katonák több mint 800 embert öltek meg, és rákényszerítették az iszlám szélsőségeseket, hogy egy évig szüneteltessék tevékenységüket.

Az utóbbi időben azonban feléledtek a vallási feszültségek a több mint 160 milliós Nigériában, amelynek lakossága nagyjából egyenlő arányban oszlik meg a muzulmánok és a keresztények között. Az utóbbi három évben több mint 1600 ember lelte halálát az iszlamista felkelők által elkövetett merényletekben.

Rovatok