Index Vakbarát Hírportál

A CIA-ügynök elhagyta Oroszországot

2013. május 20., hétfő 08:40

Elhagyta Oroszországot az a feltételezett CIA-ügynök, akit a múlt kedden akkor fogtak el az orosz biztonsági szolgálat emberei, amikor megpróbált beszervezni egy orosz állampolgárt. Az NTV orosz hírtelevízió vasárnap felvételeket mutatott egy férfiról, aki egy repülőtér indulási oldalán a biztonsági ellenőrzésen haladt át. A csatorna szerint a felvételek a seremetyevói repülőtéren készültek, és a férfi Ryan C. Folge, a moszkvai amerikai nkövetség munkatársa, akit az oroszok nemkívánatos személynek nyilvánítottak, így el kellett hagynia Oroszországot.

Orosz sajtóbeszámolók szerint az amerikai diplomatát 2011 óta figyelte az orosz elhárítás, amióta Moszkvába érkezett. Ryan C. Fogle-t, az Egyesült Államok oroszországi nagykövetségének harmadtitkárát keddre virradó éjszaka is figyelték az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei. Az állítólagos CIA-ügynök ekkor próbálta meg beszervezni az egyik orosz titkosszolgálat munkatársát.

A lenta.ru internetes oldal szerint az amerikai diplomata autóval indult a helyszínre. Először egy autószervizbe hajtott be, ahol átöltözött, parókát tett a fejére, és így indult el a Moszkva délnyugati részén található Voroncov parkba, hogy találkozzon a beszervezendő személlyel. Fogle-t ott, a Novocserjomuski nevű metrómegállóhoz közeli parkban fogták le.

Rovatok