Index Vakbarát Hírportál

Katasztrofális pusztítást okozott a tornádó

2013. május 20., hétfő 23:48 | tíz éve frissítve

Fontosabb részletek:

Hatalmas pusztítást okozott hétfő délután egy tornádó Oklahoma City egyik elővárosában, Moore-ban, rengeteg a halott. A forgószél két általános iskolát földig rombolt és számos lakóházat megsemmisített az Oklahoma Citytől délre fekvő településen.

Legalább 25 gyerek lehet egy összedőlt iskola alatt

Moore-ban mintegy 55 ezer ember lakik. A tornádó bő háromnegyed órán át pusztított a városrészben, 3 kilométer széles sávban mindent letarolva.

A hírek szerint legalább 91-en meghaltak, köztük 40 gyerek, eddig 230 ember került kórházba. Az áldozatok száma tovább emelkedhet, mivel a sérültek közül többen vannak válságos állapotban, és a romok alól is további holttestek kerülhetnek elő. Barack Obama elnök katasztrófahelyzetet hirdetett ki, a sérültek felkutatásába a szövetségi hatóságok is bekapcsolódtak, Texas pedig elküldte a legelitebb amerikai kutató-mentő egységet, a Texas Force 1-t.

Legalább kéttucatnyi gyereket továbbra sem találnak, ők valószínűleg az összedőlt Plaza Towers általános iskola romjai alatt vannak. Az épületet telibe találta a vihar tölcsére: letépte a tetejét, a falait pedig elsodorta. Az egyik szemtanú szerint a falak úgy dőltek el, mint a palacsintatészta.

Az iskola területét reflektorokkal világították be, és nehézgépekkel próbálják eltakarítani a romokat, hogy közelebb jussanak a romok aladt rekedtekhez.

Amikor a közelítő tornádó miatt kiadták a riasztást, a legtöbben a pincékbe vonultak. Ez ilyenkor a rutineljárás: mivel a környéken nagy a tornádóveszély, a teendőket már a gyerekek is ismerik. A sűrűn lakott környéken azonban sokan lehetnek, akiket mégis készületlenül ért a vihar.

Magától kinyílt a retesz

"Amikor láttuk hogy jön, azonnal bezártuk pinceajtót. Egyre nagyobb lett, aztán a következő pillanatban egyszercsak magától kinyílt a retesz – idézi a BBC az egyik szemtanút az átéltekről. – Nem értük el, hogy visszazárjuk, aztán a szél feltépte az ajtót, üveg és törmelék szakadt ránk, és azt hittük, most meghalunk."

Egy másik moore-i szerint mindent romok és kő-, fém- valamint fatörmelék borít. "Több ház teljesen eltűnt, ez egészen borzasztó."

Egy férfi, amikor látta hogy jön a tornádó, a Plaza Towers iskola felé rohant, ahol a nevelt fia tanult. Így végignézhette, hogyan dől romba az épület.

Az eddigi legpusztítóbb tornádó két évvel ezelőtt csapott le Amerikára. Akkor, a Missouri államban található Joplinban 161 ember vesztette életét.

Ennél is van erősebb

Az amerikai meteorológiai szolgálat előzetes adatai szerint a Moore-ra lecsapó tornádóban a szél sebessége elérte a 320 kilométert.

A Moore-ról készült első élő légi felvételek háborúsra pusztításra emlékeztettek: több háztömbnyi területen csak romok és autóroncsok maradtak. A településen egyébként 1999-ben egy olyan tornádó pusztított, amelyben a szél sebessége abszolút világrekordot állított fel.

Tornádók tépázzák Oklahomát

Az amerikai meteorológiai szolgálat a vihar átvonulása előtt röviddel tornádó-vészhelyzetet hirdetett Oklahoma City vonzáskörzetében, ahol az elmúlt néhány óra leforgása alatt három tornádót is észleltek. Az igen ritkán kiadott figyelmeztetés azt jelentette, hogy az érintett övezetben súlyos pusztításokra és áldozatokra lehet számítani.

Tíz államon vonul át

Az amerikai meteorológiai szolgálat hétfőn jelentette, hogy tízre emelkedett azoknak az államoknak a száma, amikben tornádó vonul át, vagy forgószél fenyeget az Egyesült Államok középső vidékein. A forgószelek eddig legkevesebb két ember - két hetvenes férfi - halálát okozták és legalább 39-en megsérültek a legtöbben kidőlő fáktól vagy letört ágaktól.

Missouriban a veszélyeztetett települések közé tartozik Joplin, ahol két évvel ezelőtt 161 emberéletet követelt egy tornádó. A városban szerdán készültek megemlékezni a tragédia évfordulójára.

A legnagyobb károkat eddig Oklahoma szenvedte el, ahol házak százai dőltek össze vagy sérültek meg, és több ezren maradtak áram nélkül. Az állam 16 megyéjét katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították.

Kansasban 11 ezren maradtak áramellátás nélkül.

Texas, Oklahoma, Arkansas, Kansas, Missouri és Illinois területén 10, Wisconsinban, Indianában, Michiganben és Iowában 5 százalékos a tornádók előfordulásának valószínűsége.

Iowában, Oklahomában, Kansasban és Illinoisban több mint kéttucatnyi tornádót észleltek. Georgiától Minnesotáig jégeső pusztít, a lehulló jégdarabok nagysága helyenként eléri a teniszlabdáét.

Az idei tornádószezon szokatlanul nyugodtan kezdődött, mígnem a múlt héten egy átvonuló forgószél hat ember halálát okozta a texasi Granburyben.

Tornádó tombol Oklahomában

Rovatok