Index Vakbarát Hírportál

Ismét rakétákat lőtt ki Észak-Korea

2013. május 20., hétfő 10:49

A Yonhap dél-koreai hírügynökség meg nem nevezett szöuli kormányforrásra hivatkozva bejelentette, hogy Észak-Korea újabb rakétákat lőtt ki hétfőn. A rakétát, amely ezúttal is rövid hatótávolságú volt, Észak-Korea keleti partvidékéről indították a Japán-tenger irányába.

A hétfői volt sorrendben már a harmadik nap, amikor Észak-Korea rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki. Vasárnap egy, szombaton három ilyen rakétát lőttek ki. Az összes rakéta a Japán-tengerbe csapódott. Egyelőre Dél-Koreában sem tudják a választ arra a kérdésre, hogy a rakétákat egy hadgyakorlat keretében lőtték-e ki Észak-Koreában, vagy Phenjan kísérleteket folytat ezzel a rakétatípussal.

Szöulban vasárnap bejelentették, hogy a dél-koreai haderő megszigorította Észak-Korea figyelését, és a legmagasabb fokú készültséget tartja fenn, hogy reagálni tudjon a kockázatos fejleményekre. Egy dél-koreai tisztségviselő elmondta, hogy nagy pontosságú, izraeli gyártmányú rakétákat telepítettek az észak-koreai tüzérség elleni védelem céljára az Észak-Koreával közös határhoz közeli szigetekre.

Azért lőnek, mert békét akarnak

Észak-Korea korábban azzal fenyegetőzött, hogy nukleáris háborút indítanak Dél-Korea és az Egyesült Államok ellen, amennyiben nem hagynak fel a fenyegető magatartásukkal. Phenjan ezzel arra a közös hadgyakorlatra utalt, amit Dél-Korea és az Egyesült Államok tartott áprilisban a Koreai-félszigeten.

Az észak-koreai hírügynökség, a KCNA jelentése szerint Phenjan azért folytat hadgyakorlatokat, hogy megerősítsék a védelmi erőket. A hivatalos álláspont szerint Észak-Koreának fel kel készülnie a Dél-Korea és az Egyesült Államok ellen vívott háborúra, mivel ezek az államok veszélyeztetik Észak-Korea függetlenségét.

Kim Jung-szu, a Koreai Nemzetvédelmi Egyetem professzora szerint a mostani rakétaindítások azt jelzik, hogy a phenjani rezsim kész tárgyalásokat folytatni, de fontos, hogy megőrizzék a hitelességüket. A professzor azt is megjegyezte, hogy Phenjannak több száz kis- és középhatótávolságú rakétája van.

A tárgyalások folytatására és a megegyezésre ugyanakkor kevés esély mutatkozik. Washington azt akarja, hogy Észak-Korea hagyjon fel a nukleáris programjával, de Phenjan már korábban közölte, hogy erre nem hajlandó.

Rovatok