Index Vakbarát Hírportál

A Gázai övezetben is lehet KFC-t kapni

2013. május 21., kedd 15:58

A csempészalagutaknak köszönhetően már a Gázai övezetben is élvezhetik a rántott csirkeszárnyaikat a Kentucky Fried Chicken amerikai gyorsétteremlánc rajongói. Igaz, több óráig is eltarthat, mire a szomszédos Egyiptomból házhoz jön a megrendelt áru. A palesztin futárok borsos árat kérnek szolgáltatásaikért. Mindez azonban nem csökkenti a keresletet.

Ha valaki csütörtök reggel hatkor szeretne ropogós csirkeszárnyakat enni, akkor már szerda este le kell adnia a megrendelést – írja a Jamama (Galamb) cég Facebook-oldala.

A Jamama egyszerre általában 30 menüt szokott átszállítani a legközelebbi KFC-ből, ami a határtól negyven kilométerre található egy egyiptomi kikötővárosban, el-Arísban. Innen a rafahi határátkelőig autóval viszik az ételt, ami a csempészalagutakon keresztül jut be a Gázai övezetbe. A gázai oldalon felveszik a szállítmányt, az a Jamama gázavárosi központjába kerül, onnan pedig motoros futárok közreműködésével a megrendelőkhöz.

Azóta, hogy a Hamász szélsőséges palesztin szervezet 2007-ben átvette az uralmat az övezet fölött, a terület izraeli kereskedelmi blokád alatt áll. A csempészek az alagutaknak köszönhetően nagyot kaszálnak egy-egy ritka áru beszerzésével. Mivel Egyiptom is szigorúan korlátozza a rafahi határátkelő forgalmát, a Gázai övezet lakosai nem ruccanhatnak át el-Arísba. Egy húszas csomagért a fizetendő összeg eléri a 130 sékelt (27 eurót), ami a duplája az egyiptomi áraknak.

A Gázai övezetben egyáltalán nem működnek gyorséttermek.

Rovatok