Index Vakbarát Hírportál

Brutális leszámolás Londonban

2013. május 22., szerda 19:38 | aznap frissítve

Egy férfit a nyílt utcán kaszaboltak halálra Londonban. A gyilkosság hátterében terrorista leszámolás állhat, a két gyilkost a rendőrség meglőtte, kórházban vannak. Szemtanúk beszámolója szerint a fényes nappal történt gyilkosságot machetével, bárddal, késekkel követte el két férfi. Az áldozat egyelőre ismeretlen, a hírek szerint egy katona volt.

Egy szemtanú beszámolója szerint az áldozatot „ütötték, aprították, vágták”. A támadók húsz percet vártak, amíg a rendőrség megérkezett és megpróbálták megtámadni a kiérkező járőröket. „Mintha híresek akarnának lenni, de egy őrült módon”, mondta egy szemtanú.

Brutális leszámolás Londonban

„A mindenható Allahra esküszünk, hogy sosem hagyjuk abba a harcot ellenetek”, mondta az egyik támadó. „Sajnáljuk, hogy nőknek is látnia kellett ezt, de a mi országunk asszonyai is ugyanennek szemtanúi. Ti, emberek, sosem lesztek biztonságban. Távolítsátok el a kormányotokat. Ők nem foglalkoznak veletek” - mondta a támadó egy járókelőnek rögtön a brutális gyilkosság után véres kezében a késekkel. Az egyelőre nem világos, hogy pontosan mire utalt a támadó ezekkel a szavakkal.

Beszólt egy képviselő

„Ez az undorító esemény ugyanolyan, mint amiért mi fizetjük a szíriai lázadókat” – írja twitterén George Galloway, a brit politika fenegyereke. Azokra a videókra utalt, amiken nyugati pénzből felszerelt szír lázadók eszik meg egy kormánypárti katona szivét.

Egy helyi muszlim közösség vezetője elítélte a mai „gonosz és barbár gyilkosságot”. „Az áldozat családjára és barátaira gondolunk most. Akárhonnan is nézzük a mai támadást, az minden szinten gonosz volt.”

Újraélesztés helyett levágták a fejét

A Guardian által megszólaltatott egyik szemtanú részletesen beszámolt a gyilkosságról. „Egy autót láttunk a lámpaoszlopnak ütközve, a férjem azt mondta, hogy ketten próbálnak meg valakit újjáéleszteni. Kicsit odébb parkoltunk le, visszamentünk megnézni, hogy mi a helyzet. Hirtelen egy magas fekete férfi tűnt fel egy pisztollyal a kezében. Hátra! Hátra! – ordította a férjem és hívtuk a rendőrséget.” A nő beszámolója szerint a két férfi úgy nézett ki, mint akik drogoztak. A nő férje a rendőrség hívása után értesítette a közeli iskolát is, nehogy a gyerekeket kiengedjék.

„Mikor visszamentem, a fekete férfi átadta a pisztolyt a másiknak, és két húsvágó bárdot fogott a kezébe. Mikor a rendőrök megérkeztek, a bárdokkal rohant a rendőrök felé, úgyhogy lelőtték őt. A másik felemelte a pisztolyát, szóval a rendőrök őt is lelőtték.”

A férj úgy látta, mintha a két férfi újra akarná éleszteni az áldozatot. „Úgy láttam, hogy a mellkasát pumpálják, de azt mondták, hogy a fejét akarják levágni.” A The Sun szerint a katonát valóban lefejezték.

„Ezek állatok voltak. Megfogták a testét, a járdáról az út közepére húzták és otthagyták ” – mondta egy másik szemtanú.


Nagyobb térképre váltás

A megszelidíthetetlen brit szellem győzni fog

David Cameron miniszterelnök „igazán sokkolónak” nevezte az eseményeket. Cameron, aki az eset időpontjában Párizsban tartózkodott és utazását lerövidítve hazautazik, kifejtette, hogy „Britannia mindig győzni fog a terroristákkal szemben. Többször szenvedtünk már el hasonló támadást. Mindig visszavertük őket, megmutatva a megszelidíthetetlen brit szellemet.”

A londoni kormány vészhelyzeti bizottsága, a Cobra is ülésezett egy órán át, amely csak a legsúlyosabb esetekben áll fel. Az ülés kevesebb, mint egy órán át tartott, részt vett rajta a belügyminiszter, a védelmi miniszter, London főpolgármestere és a katonaság és a titkosszolgálat is. A bizottság szerint komoly jelek utalnak arra, hogy terrorista cselekmény történt.

A támadás egy laktanyához közel történt, amelyet a királynő a hónap végén fog meglátogatni. A látogatást már korábban megszervezték, és az uralkodó nem halasztja el látogatását. „Őfelségét folyamatosan tájékoztatjuk az eseményekről”, mondta a királynő szóvivője.

RAW FOOTAGE: THREE DEAD BODIES LYING ON THE STREET OF WOOLWICH 22/05/2013

Rovatok