Index Vakbarát Hírportál

Malmőre is átterjedt az ostromhangulat

2013. május 23., csütörtök 06:51

Svédország harmadik legnagyobb városában randalírozók autókat gyújtottak fel – jelentette a TT svéd hírügynökség.

Ezzel egy időben Stockholmban is újabb összetűzésekre került sor rendőrök és a zavargásokban résztvevő - többnyire - fiatalok között. Az éjszakai órákban a zavargások a svéd főváros több külső területére, illetve elővárosára is átterjedtek. A tüntetők ezúttal is kövekkel dobálták meg a rendőröket és gépkocsikat gyújtottak fel.

A zavargások azután robbantak ki, hogy múlt hétfőn a főváros bevándorlók lakta részében, Husby-ban a rendőrök lelőttek egy 69 éves férfit, aki állítólag machetével támadt rájuk. Egyelőre még nem ismert a vizsgálat eredménye, de valószínűleg már az sem fogja lecsillapítani a kedélyeket.

Polgárháborús állapotok

A komolyabb zavargások vasárnap este törtek ki, a fiatalok maszkokban járják benzines palackokkal az utcákat, az autókra molotovkoktélokat dobálnak. A rendőröket és a helyszínre érkező tűzoltóautókat kőzápor fogadja, a tűzoltótömlőket ellopják, így a felgyújtott autók teljesen kiégnek. A rendőrök utcai harcokat folytatnak és kutyás egységekkel próbálják helyreállítani a rendet.

Keddről szerdára virradóra harminc autót gyújtottak fel a fővárosban. A nagyrészt fiatal gyerekekből álló bandák polgárháborús állapotokat idéztek elő, még a tűzoltókkal is harcban állnak.

A jobboldal a migrációs politika csődjével, a civilek elhibázott rendőrségi akciókkal magyarázzák az eseményeket.

Rovatok