Index Vakbarát Hírportál

Merkel nagyon megdicsérte az SPD-t

2013. május 23., csütörtök 16:16

Angela Merkel német kancellár, a konzervatív CDU elnöke és Joachim Gauck szövetségi államfő is méltatta az ellenzéki Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) csütörtökön a párt alapításának 150. évfordulója alkalmából.

A német szociáldemokrácia szülőhelyén, Lipcsében rendezett ünnepségre 80 országból csaknem 1600 vendég érkezett, köztük tíz állam- és kormányfőm valamint több mint 30 baloldali párt vezetője.

Merkel nem tudja elég nagyre értékelni

A rendezvényen részt vett Angela Merkel is, aki a Leipziger Volkszeitung című helyi lapban publikált írásában kifejezte az SPD iránti tiszteletét és elismerését, és a demokrácia hajthatatlan híveként méltatta pártja első számú politikai ellenfelét. Hangsúlyozta: nem lehet elég nagyra értékelni a szociáldemokratáknak a haza szolgálatában végzett munkáját.

Utópiák helyett fontolva haladás

Joachim Gauck államfő ünnepi beszédében kiemelte: az SPD a szabadság, az igazság és a szolidaritás érvényesüléséért folytatott évszázados küzdelem élharcosa. A párt a forradalom helyett a reformok útját választotta, és utópiák helyett arra az alapra helyzete politikáját, hogy az emberek életét lépésről lépésre kell jobbá tenni.

1863

Az SPD elődszervezeteként számon tartott Általános Német Munkásegyletet (Allgemeiner Deutscher Arbeiterverein) 1863. május 23-án alapították Lipcsében. A százötvenedik évforduló előestéjén Haladó Szövetség (Progressive Alliance - PA) néven új nemzetközi baloldali ernyőszervezetet alakítottak több mint hetven baloldali párt - köztük az Magyar Szocialista Párt - részvételével. A szövetségbe tömörült pártok célja az emberközpontú gazdasági és politikai világrend létrehozása, jelszava: Szabadság, Igazság, Szolidaritás.

A Magyarországi Általános Munkáspárt, az első hazai szociáldemokrata-színezetű párt 1880-ben alakult.

Rovatok