Index Vakbarát Hírportál

Nem engedik ki a Pussy Riot-tagot

2013. május 23., csütörtök 21:48

A bereznyiki bíróság elutasította a Pussy Riot-tag Marija Aljohina kérelmét, hogy feltételes szabadlábra helyezzék. A bíróság indoklásában kiemelte, hogy Aljohina módszeresen ellenszegült az őröknek és nem tanúsított bűnbánatot, írja a BBC. Korábban a szintén Pussy Riot-tag Nadezsda Tolokonnikova kérelmét is elutasították, Jekatyerina Szamucevicset viszont már elengedték.

Marija Aljohina éhségsztrájkba kezdett, amikor a bíróság nem engedélyezte, hogy személyesen részt vegyen a tárgyaláson. Olyan ismert zenészek, mint Paul McCartney és Peter Gabriel is kiálltak az ügy mellett, Sir Paul például kézzel írt levelet küldött a hatóságoknak Marija vádelmében.

„A kérelem elfogadása nagyon pozitív üzenet lenne mindazoknak, akik követték az ügyet″ – írta az ex-Beatles tag. „Személyes meggyőződésem, hogy Marija további bebörtönzése úgy neki, mind az ügynek ártana, melyet természetesen világszerte követnek.″

Az orosz punkegyüttes tagjait amiatt ítélték el, mert tavaly februárban a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban punk-imát tartottak: maszkban gitározva könyörögtek a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint Oroszországból.

Rovatok