Index Vakbarát Hírportál

Obama visszafogja a drónokat

2013. május 23., csütörtök 21:48 | aznap frissítve

Csak akkor rendelhető el dróncsapás, ha szinte teljes bizonyossággal kizárható, hogy annak civil áldozatai lesznek, jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a Nemzetvédelmi Egyetemen tartott nagyszabású biztonságpolitikai beszédében. Ugyanakkor megvédte a terroristák ellen drónokkal vívott háborút, amit utolsó eszköznek és önvédelemnek nevezett.

Obamára az utóbbi időben egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy korlátozza a pilóta nélküli robotrepülőkkel végrehajtott akciókat. Egy szenátusi bizottsági meghallgatáson a USA Today szerint áprilisban több tisztviselő arról beszélt, hogy a Jemenben, Pakisztánban és Szomáliában végrehajtott dróntámadások szembefordították és a dzsihadisták felé terelték az adott országokban élőket.

Az új elnöki irányelvek szerint korlátozzák a drónok bevetését feltételezett terroristák ellen a háborús térségeken kívül, így Pakisztánban, Jemenben és Szomáliában is. Az irányelvek szerint addig nem vetnek be drónokat, amíg lehetőség van a keresett személyek elfogására.

Obama szerint az Egyesült Államok még mindig terroristák célpontja, de a fenyegetés különbözik a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után előálló helyzettől. Obama azt mondta, hogy az amerikai földön növekvő szélsőségesség, valamint a diplomáciai képviseletek és külföldi amerikai intézmények elleni fenyegetések jelentik a jövőben a legnagyobb fenyegetést.  Az elnök szerint az Egyesült Államok válaszúthoz érkezett a terror elleni küzdelemben.

A Nemzetvédelmi Egyetemen elmondott beszédében azt is megerősítette, hogy megpróbálja elérni a guantánamói fogolytábor bezárását, ami első elnöki ciklusában beváltatlan ígéret maradt.

Obama azt is bejelentette, hogy visszavonta a guantánamói börtöntáborban fogva tartott jemeniek hazaszállítására vonatkozó, 2009-ben bevezetett korlátozást. Különmegbízottat jelöl majd ki a foglyok elszállításának felügyelésére.

A pilóta nélküli robotrepülőket már tíz éve használják, de Obama alatt nagyon felpörgött a program. A CIA-igazgató megvédte a drónpolitikát, szerinte csak végső esetben nyúltak a célzott likvidáláshoz, sokan viszont már úgy vélik, az Egyesült Államok precedenst teremthetett más országok előtt. A titkos drónháborúról itt olvashat bővebben>>>

Obama beszédének teljes szövege itt olvasható angolul>>>

Rovatok