Index Vakbarát Hírportál

Bohócnak nevezték, ügyészséghez fordul a portugál elnök

2013. május 24., péntek 18:16

Vizsgálatot indított a portugál ügyészség annak megállapítására, hogy az államfő megsértése címén eljárás indítható-e valaki ellen, aki bohócnak nevezi az elnököt, mint ahogyan ezt egy portugál író és újságíró tette.

"Már van egy bohócunk. (Aníbal) Cavaco Silvának hívják" – a mondat, amely a Jornal de Negocios című gazdasági napilap pénteki számának címlapján volt olvasható, Miguel Sousa Tavares újságíró, író szájából hangzott el.

Az író arra a kérdésre válaszolt a fenti mondattal, hogy várható-e Portugáliában az olasz Beppe Grillo komikushoz és politikushoz hasonló személyiség megjelenése.

A megfogalmazás aligha nyerte el a portugál elnök tetszését, mert néhány órával a lap megjelenése után felkérte az ország főügyészét, állapítsa meg, vajon a kijelentés az államfő becsületének megsértéseként minősíthető-e. Az ügyészség azonnal megindította a vizsgálatot.

"Az elnök becsületének megsértése" három évig terjedő börtönnel, illetve pénzbírsággal sújtható a büntető törvénykönyv vonatkozó cikkelye szerint, amelyre Cavaco Silva beadványát alapozta.
Sousa Tavares a LUSA hírügynökségnek adott nyilatkozatában elismerte, hogy "túlzóan" fogalmazott.

"Semmilyen politikai véleményem nincsen Cavaco Silváról, van azonban az államfőről, bármilyen legyen is az" – mondta.

A portugál elnök, akinek a szerepe lényegében protokolláris, gyakran céltáblája honfitársai gúnyolódásának. Nemrégiben amiatt vették célba, mert azt mondta: kétségkívül "a Fátimai Szűz Mária közbenjárásának" volt köszönhető, hogy a pénzügyi segítségre szoruló Portugália ismét kivívta a külföldi hitelezők elismerését.

Rovatok