Index Vakbarát Hírportál

Börtönt kaphat, mert elvetélt

2013. május 24., péntek 09:16

A mississippi legfelsőbb bíróság gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádol egy lányt, aki még 2009-ben két hónapos terhesen elvetélt. Nina Buckhalter hiába állítja, hogy akarata ellenére történt a koraszülés, börtönt kaphat. Habár a bíróság szerint a lány metamfetamint szedett terhessége alatt, az összefüggés a drog és a vetélés között nem bizonyítható.

Buckhalter ügyvédei és egészségügyi dolgozók attól félnek, ha a lányt elítélik, azzal megindul a függőségekben szenvedő nők kriminalizációja. Ha a drog- vagy alkoholfüggő nők tartani kezdenek a büntetéstől, a terhesgondozástól vagy a biztonságos abortusztól is tartózkodni fognak – állítják. Civil aktivisták és nonprofit szervezetek a vádlott lány mellett tüntetnek.

A Salon.com cikke szerint 38 államban léteznek a magzati emberölésre vonatkozó törvények, és négyszáz esetben használták őket, kriminalizálva az elvetélő nőket. Mississippi emberölésre vonatkozó törvényei nem tennék lehetővé Buckhalter bebörtönzését, két másik törvény viszont igen. A konkrét ügy tárgyalása áprilisban kezdődött, és hamarosan ítéletet hirdetnek.

Rovatok