Index Vakbarát Hírportál

Jöhetnek a meleg cserkészek

2013. május 24., péntek 09:36

Az Amerikai Cserkésszövetség (Boy Scouts of America – BSA) csütörtöki határozata szerint homoszexuális beállítottságú gyerekek és kamaszok is tagjai lehetnek a szervezetnek – írja az NBC. Az Egyesült Államok legnépszerűbb, mintegy 3 millió fiatalkorú tagot számláló ifjúsági szervezete a döntéssel egy régóta húzódó vitát kíván lezárni. Korábban a melegek befogadásának kérdésével még a Legfelsőbb Bíróság is foglalkozott, a testület azonban úgy foglalt állást, hogy magánszerveződésként a cserkészek maguk döntik el, kit vesznek fel tagjaik közé.

Annak ellenére, hogy a cserkészek Nemzeti Tanácsa tavaly még a homoszexualitás teljes tiltása mellett foglalt állást, a mostani döntés mögött igen meggyőző többség sorakozott fel. Az 1232 küldött mintegy 61 százaléka, 757 ember szavazott a meleg cserkészek befogadása mellett, és csak 475-en szavaztak ellene. Az intézkedés 2014. január 1-jén lép életbe, a mintegy 116 000 őrsnek addig van ideje felkészülni a változásra.

A szervezetben azonban a vezetők szerint szóba sem került a meleg felnőttek kitiltásának feloldása, a korlátozás miatt a különböző melegjogi szervezetek továbbra is támadják a cserkésszövetséget. De a BSA mostani döntésével több konzervatív egyén és szervezet haragját is kivívta. Sok szülő ki akarja venni gyerekét a cserkészek közül, és a szervezet összes támogatásának mintegy 70 százalékát folyósító keresztény egyházak közül többen kifejezték rosszallásukat.

John Stemberger, egy floridai cserkészvezető például máris bejelentette, hogy két fiával együtt kilép a szövetségből. Kissé furcsa érvelése szerint ugyanis a cserkészetben nem lehet helye sem a szexualitásnak,  sem a politikának. David Metcalf, egy texasi vezető pedig egyenesen temetéshez hasonlította az országos szövetség döntését.

Megkerestük a Magyar Cserkészszövetséget is, hogy ők hogyan viszonyulnak tagjaik másságához. Tőlük azt a választ kaptuk, hogy "a Magyar Cserkészszövetség a toborzásnál nem kérdez rá a fiatalok, gyerekek és szüleik szexuális, politikai vagy vallási orientációjára és ez a jövőben sem lesz másképpen. Cserkészeink saját vallásuk iránymutatásai alapján közelítik meg a kérdést".

Rovatok