Index Vakbarát Hírportál

Obama a tornádó sújtotta oklahomai városba látogatott

2013. május 26., vasárnap 20:43

A tornádó sújtotta oklahomai városkába, Moore-ba érkezett vasárnap Barack Obama amerikai elnök, hogy a helyszínen mérje fel a pusztítást, illetve biztosítsa a lakosokat a szövetségi kormány segítségéről.

A négyórásra tervezett látogatás során Obama találkozik a természeti katasztrófát átélt helyiekkel, és megköszöni a mentőalakulatok áldozatos munkáját.

Oklahoma állam republikánus kormányzója, Mary Fallin még az elnök érkezése előtt gyors támogatást kért a szövetségi kormánytól, hogy helyreállíthassák a lerombolt városrészeket. Mint a kormányzó elmondta, a pusztítás övezete 28 kilométer hosszú és 2,5 kilométer széles. A károk elérhetik a kétmilliárd dollárt is.

Az Oklahoma City egyik elővárosnak számító, 41 ezres lakosságú Moore-ra hétfőn csapott le a tornádó. Az 50 percen át pusztító vihar (időnként 320 kilométer/órásnál is erősebb széllökéseivel) 24 embert ölt meg, köztük 10 gyereket, és 377 sérült maradt utána. A tornádó 1200 házat rombolt le, vagy károsított meg, köztük két iskolát és egy kórházat. Mintegy 33 ezer embert ért valamilyen kár.

Az amerikai meteorológiai szolgálat a Fujita-Pearson skálán a legmagasabb, EF-5-ös kategóriába sorolta be a Moore-ra lecsapó forgószelet.

A település polgármestere, Glen Lewis a héten kijelentette: javasolni fogja, hogy a jövőben olyan új házra ne adjanak ki építési engedélyt, amelyben nem lesz menedék tornádó esetére. Egy földalatti tornádóbiztos szoba megépítése átlagosan négyezer dollárba (mintegy 900 ezer forintba) kerül.

Rovatok