Index Vakbarát Hírportál

A kapitalizmus betette a lábát Észak-Koreába

2013. május 27., hétfő 16:24

Észak-Koreában lehetővé tették, hogy a vállalkozások jövedelmük egy részét a dolgozók fizetésének emelésére költsék. Eddig a fizetések mértékét az állam szabályozta, mostantól a cégvezetők emelhetik a béreket, ha a dolgozók növelik a termelékenységet.

"A múltban az állam állapította meg a szabványfizetéseket, ami azt jelentette, hogy nem lehetett többet fizetni egy bizonyos összegnél" – nyilatkozta az AP hírügynökségnek Ri Ki Szong, a phenjani Észak-koreai Társadalomtudományi Akadémia professzora. A professzor szerint a jól teljesítő gyárakban és vállalkozásokban már emelni lehet a fizetéseket, és azok, akik egyénileg is jobban dolgoznak, ezután jobban kereshetnek. Ri ennek ellenére hangsúlyozta, hogy a kísérleti időszak után, április 1-jén bevezetett változások nem jelentik azt, hogy Észak-Korea áttérne a kapitalista piacgazdaság rendszerére.

Előző évben hasonló könnyítéseket engedélyeztek a mezőgazdaságban. Akkor lehetővé tették, hogy a különböző mezőgazdasági szervezetek az állami kvóták teljesítése után a megmaradt felesleggel saját maguk gazdálkodhassanak. Kim Dzsongun észak-koreai vezető januárban kijelentette, hogy az ország legfontosabb feladata a gazdaság erősítése. Külföldi számítások szerint az egy főre jutó észak-koreai GDP (1800 dollár évente) csupán töredéke a szomszédos Dél-Korea vagy a közeli Japán életszínvonalának.

Rovatok