Index Vakbarát Hírportál

Az EU nem tudja, szállítson-e fegyvert a szír lázadóknak

2013. május 27., hétfő 22:08

Félbeszakadt az EU-külügyminiszterek tanácskozása

Hétfő este megállapodás nélkül félbeszakadt Brüsszelben az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozása a Szíria elleni fegyverszállítási embargó jövőjéről.

Egyes diplomáciai források szerint késő este a miniszterek újra összeülnek, amikor remélhetőleg már lesz valamilyen értesülésük arról, hogy mire jutott egymással Párizsban az este folyamán megkezdett tanácskozásán John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, akiket Laurent Fabius, a francia diplomácia irányítója lát vendégül munkavacsorán. Fabius előzőleg csaknem egész nap a brüsszeli EU-külügyminiszteri tanácskozáson vett részt.

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter szerint az uniós egyeztetés kudarcot vallott, nem sikerült megegyezni arról, hogy meghosszabbítsák-e valamilyen feltételrendszer mellett a május 31-én lejáró fegyverszállítási embargót, vagyis kilátásba helyezzék-e a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló felkelők fegyverekkel való ellátását.

Leginkább Nagy-Britannia és Franciaország szorgalmazza, hogy lehessen hadfelszerelést szállítani a lázadóknak.

Ha nincs konszenzus, akkor az embargó a hónap végén automatikusan megszűnik - vagyis a közös egyetértés kimunkálása leginkább azoknak állna érdekében az EU-ban, akik a fegyverszállítási tilalom meghosszabbítását szeretnék elérni.

Rovatok