Index Vakbarát Hírportál

Szír ellenállók felfegyverzéséről tárgyal az EU

2013. május 27., hétfő 07:28

Brit és francia kezdeményezésre arról tárgyalnak az EU külügyminiszterei hérfőn, hogy miként lehetne fegyveres támogatást nyújtani a szíriai ellenzéknek azután, hogy a hét végére lejár a Szíria ellen fennálló, EU által vállalt fegyverszállítási embargó – írta a BBC. (Az ENSZ Biztonsági Tanácsa orosz és kínai tiltakozásra nem fogadott el ilyen jellegű határozatot, így egyes államok maguk vállalhattak ilyen korlátozást.)

A brüsszeli rendezvényen a brit külügyminiszter minden bizonnyal a támogatás mellett fog érvelni, bár William Hague-nak több, ezt ellenző EU-s kollégáját nehéz lesz meggyőzni.

A harmadik éve tartó polgárháború az ENSZ becslései szerint eddig 80 ezer ember életét követelték Szíriában.

A brit kormány szerint az ellenállók felfegyverzése gyorsíthatja a háború befejezését. Igaz, kétségeket ébreszthet, hogy az al-Kaida egyre nagyobb befolyással bír a felkelők körében, ezért London is elismeri, hogy a támogatás csak szigorúan ellenőrzött körülmények között történhet.

Kérdés, miként befolyásolhatja ez a Genfbe tervezett békekonferenciát, amelynek megrendezéséről Vlagyimir Putyin orosz elnök és a május elején nála járt John Kerry amerikai külügyminiszter állapodott meg. (Akkor egy május végi nemzetközi konferenciáról volt szó, most már a júniusi időpont a valószínűbb.) Egyelőre mind az ellenállók, mind a szíriai vezetés jelezte, hogy kész lenne a részvételre.

Az ellenzék fegyveres támogatását viszont Moszkva határozottan elutasítja, ahogy bármilyen külföldi beavatkozás lehetőségét is, tanulva a líbiai eseményekből.

Ugyanakkor az orosz fél egyelőre nyíltan teljesíti fegyverszállítási kötelezettségeit a szíriai vezetés felé. Erre jogilag, ENSZ BT-határozatok híján joga van, ám Damaszkusz támogatását Washington éppúgy rossz szemmel nézni, mint Moszkva az ellenzék esetleges nyugati megsegítését.

A nézeteltérések ellenére azonban brit lapértesülések szerint Moszkva mégis hajlandó arra, hogy ne szállítsa le a C-300-as rakétaelhárító rendszereket Szíriának. A The Sunday Times szerint Putyin erre azután bólintott rá, hogy Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Szocsiban tárgyalt vele.

Moszkva azonban ilyen értelmű hivatalos nyilatkozatot nem tett. Szergej Lavrov külügyminiszter korábban is csak azt hangsúlyozta, hogy az orosz fél teljesíti fegyverszállítási kötelezettségeit, a fegyverek védelmi célokat szolgálnak, és az együttműködést nem akadályozza semmilyen nemzetközi szankció. Ehhez május közepén azt is hozzátette, hogy Szíriának joga van megvédenie magát a légitámadásoktól, amelyeknek bekövetkezte "már nem tűnik annyira irreálisnak".

Rovatok