Index Vakbarát Hírportál

Gyertyával emlékeznek Erőss Zsoltra

2013. május 28., kedd 16:24

Gyertyagyújtással emlékeznek kedd este 13 erdélyi településen a Kancsendzönga megmászása után eltűnt két magyar hegymászóra, Erőss Zsoltra és Kiss Péterre. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) természetjárói helyi idő szerint 21 órától azokon a településeken gyűlnek össze gyertyát gyújtani, amelyeken Erőss Zsolt korábban előadásokat tartott mászásairól. A rendezvényeken felolvassák az EKE által közzétett nekrológot, és a megemlékezések némelyikén egy-egy Erőss Zsoltról szóló filmet is levetítenek.

Dezső László EKE-elnök az MTI-nek azt mondta, a csíkszeredai születésű Erőss Zsolttal az egyesület egyik pillérét, az erdélyi természetjárók pedig legnagyobb példaképüket veszítették el. Dezső azt is felidézte, hogy a Mount Everest 2002-es meghódítása után Erőss Zsolt valamennyi expedíciójáról képes előadássorozaton számolt be az erdélyi közönségnek, az utóbbi három évben pedig több erdélyi iskolában tartott rendhagyó földrajzórákat. A hegymászó az utóbbi évek expedícióira mindig magával vitte a székely zászlót is.

Az EKE elnöke szerint a közösségi portálokon és más internetes fórumokon hatalmas érdeklődés övezi az estére hirdetett megemlékezést ,melynek részletei itt olvashatók.

Közben új információk kerültek napvilágra a múlt hét szerdán a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzöngá-ról való ereszkedés közben eltűnt Erőss Zsolt és társa, Kiss Péter holttestének kereséséről. A My Republica nepáli oldalt idéző hvg.hu azt írja, hogy szombaton mentőhelikopterrel próbáltak feljutni a baleset feltételezett helyszínéig, de még a 7400 méteren fekvő 4-es tábort sem sikerült elérni. Hari Dahal pilóta azt mondta, hogy az említett ponton a meredek sziklák mellett olyan erős szél fúj, hogy a holttestek összeszedése nem volt lehetséges, és több értelme volna, ha a kormány serpákat küldene értük.

Rovatok