Index Vakbarát Hírportál

A tálibok betiltanák a rózsaszín lufikat

2013. május 28., kedd 17:09

Eddig is ismert volt a tálibok beteges vonzódása a vallásilag vagy erkölcsileg teljesen ártatlannak tűnő dolgok betiltásához. Különösen az emberek szórakoztatására szolgáló eszközök váltak a drákói iszlám törvényhozók célpontjává, az iszlám szélsőségesek a papírsárkányok és petárdák mellett most a rózsaszín lufikat is indexre tették.

A The Australian a tálibok pastu nyelvű hivatalos fórumára hivatkozva írja, hogy a radikális iszlamisták egy nyugati szervezésű művészeti akciója miatt orroltak meg a ballonokra. A New York-i illetőségű 31 éves Yazmany Arboleda által tető alá hozott projekt keretében ugyanis 100 aktivista 10 000 rúzsaszín lufit osztott szét Kabulban, hogy – az ötletgazda szerint – "így mutassák meg a fiatal afgánok kreativitását és humorérzékét". A szombaton – az afgán naptár szerint a hét első munkanapján –a járókelők és munkába sietők kezébe nyomott lufikat globális adakozásból vásárolták.

Lehet, hogy ez szúrta a nyilvános viccelődést amúgy sem kedvelő tálibok szemét. Mindenesetre a "Hiszünk a ballonokban!" elnevezést viselő akció Qari Habib tálib ideológus szerint a "Nyugat álcázott eszköze saját kultúrájának elterjesztésére", amit szerinte az is bizonyít, hogy a lufik alatt több, fejkendő nélküli (!), szűk farmert viselő (!!), sőt, miniszoknyás (!!!) nő is látható volt, és a férfiak között is sokan viseltek nyugati stílusú ruhát. Habib így a lufikat szépen el is raktározta az iszlám elleni kulturális háború többi eszköze – így például a sok fedetlen testrészt igazán nem villantó női síelés – mellé.

Rovatok