Index Vakbarát Hírportál

Izrael lebombázná az orosz rakétákat

2013. május 28., kedd 22:34

Amint kiderült, hogy a tagországok hezitálása miatt június elsejével véget ér a Szíria elleni uniós fegyverembargó, az Asszad-rezsimet támogató Oroszország máris megtette a maga ellenlépését: Bejelentette, hogy kész felfegyverezni a szír kormánycsapatokat, de nem ám Afganisztánból maradt Kalasnyikovokkal, hanem S-300 nagy hatótávolságú légvédelmi elhárító-rendszerekkel –írja a Guardian. Arról nincs információ, hogy az 1979 óta gyártott S-300- család melyik generációját szánja Szíriának az orosz fél, de az biztos, egy ilyen fegyverrendszer nem a légierővel szinte egyáltalán nem rendelkező felkelőket fenyegeti, hanem a konfliktusba elsősorban légierővel beavatkozni képes nyugati hatalmakat – és Izraelt.

A Zsidó Állam az orosz lépésre nem is kertelt sokat: Moshe Ya'alon védelmi miniszter tudatta, hogy amennyiben a rakéták valóban Szíriába kerülnek, akkor azokat annak rendje és módja szerint le fogják bombázni. Az izraeli vezetés ugyani nemcsak légi cselekvőképessége korlátázásától tart, hanem attól is, hogy az elsősorban légi célpontok ellen alkalmas S-300-as kilövőállásokat az izraeli városok ellen irányíthatják. A fenyegetés komolyságát érzékelteti, hogy Izrael eddig már három, a szír határra telepített Hezbollah-kilövőállomást is megsemmisített.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes értetlenkedett egy kicsit az izraeli figyelmeztetés miatt, mondván, hogy Oroszország csak egy régebben nyélbe ütött szerződésnek akar eleget tenni, egy ilyen komoly rakétarendszer ráadásul eltérítené a konfliktusba beavatkozni vágyó "forrófejűeket". Ezzel az orosz diplomata nyilván a britekre és a franciákra utalt, akik a szír lázadók felfegyverzésén gondolkoznak, de még nem jutottak döntésre.

Az biztos, hogy a nyugati államok a beavatkozással megvárják a június közepére tervezett genfi békekonferenciát. És ha a még meglehetősen képlékeny állapotban leledző béketörekvések nem járnának sikerrel, akkor lehet majd csak szó a szír lázadók – természetesen kizárólag a jelenleg az iszlamistáknál katonailag sokkal gyengébb mérsékelt szárny – felfegyverzéséről.

Persze a Nyugat 2001 óta nagyon csínján bánik az irreguláris erők felfegyverzésével, brit kormányzati források a vállról indítható rakétákat kapásból ki is zárták egy esetleges fegyverzet-csomagból. A fegyverszállítások másik kerékkötője az USA vonakodása lehet, a Fehér Ház ugyanis – 80 000 halálos áldozat ide vagy oda – folyamatosan a "politikai megoldás szükségességé"-ről beszél. Ezt az elzárkózást oldhatja, hogy hétfőn Szíriában járt a külpolitikai héjának számító John McCain, a 2008-as republikánus elnökjelölt az ellenzék által ellenőrzött északi területeket látogatta meg.

És ha még így sem lenne elég bonyolult a nemzetközi helyzet, egy esetleges beavatkozásnál komolyan számot kell vetni Irán reakcióival, mely jelenleg kiképzőkkel támogatja az Asszad-rezsimet, így Ahmadinezsádékat egy valamirevaló békemegállapodásból semmiképpen nem hagyhatják ki .

Rovatok