Index Vakbarát Hírportál

Fegyveresek támadtak a Vöröskeresztre Afganisztánban

2013. május 29., szerda 18:04

Fegyveresek ostromolták meg szerdán a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) a kelet-afganisztáni Dzsalalábádban lévő irodáját – közölték az afgán hatóságok. "Terrortámadást hajtottak végre az ICRC irodája ellen Dzsalalábádban, az épületet a rendőrség körülzárta" – közölte Szedik Szeddiki, a belügyminisztérium szóvivője.

A tartományi kormányzó szóvivője, Ahmad Zia Abdulzai elmondta, hogy legalább két fegyveres sáncolta el magát az épületben, ahol lövöldözés tört ki és egy robbanás is történt. Egy biztonsági őr életét vesztette, a lövöldözés jelenleg is tart – mondta, az őr állampolgárságát nem közölte.

A rendőrség szerint robbanóövekkel felszerelt férfiak támadtak a székházra, egyikük az épület bejáránál felrobbantotta magát, két másik robbanóöves fegyveres pedig behatolt az épületbe. A Nangarhar tartománybeli városban lévő ICRC-irodából sűrű fekete füst gomolygott a támadás nyomán.

A genfi székhelyű Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága egyik szóvivője közölte: kapcsolatba léptek a dzsalalábádi irodával, ahol hat külföldi és több tucatnyi helyi alkalmazott dolgozik.

z ICRC humanitárius szervezet, és szigorúan betartja a semlegesség elvét Afganisztánban, nincsenek fegyveres őrei sem. Évente kilencven millió dollárt költ itteni tevékenységére - ez a szervezet legnagyobb szabású vállalkozása a világon. Mintegy 1800 embere dolgozik Afganisztánban különböző programokon, a háborús sérülteknek szánt művégtagok szállításától a börtönökben őrzött foglyok látogatásáig.

Ez már a második

Kevesebb mint egy nap alatt ez a második hasonló támadás Afganisztánban: szerdára virradó éjszaka hat tálib és egy rendőr halt meg, amikor a lázadók rátámadtak az egyik legbiztonságosabbnak számító tartomány, Pandzssir kormányzójának hivatalára.

Néhány nappal korábban pedig fegyveres lázadók az ENSZ egyik szakosított szervezete, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) kabuli központját támadták meg. Az akció elkövetését, amelyben heten haltak meg, közöttük három civil és négy lázadó, a tálibok vállalták magukra. A támadás során négy külföldi segélymunkás megsebesült.

A legnagyobb kelet-afganisztáni városban, Dzsalalábádban gyakoriak a támadások. Márciusban hét tálib és öt rendőr halt meg egy rendőrőrs elleni akció során. 2003-ban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat támadt az ICRC bagdadi irodájára, a támadásnak számos áldozata volt.

Rovatok