Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a szicíliai maffiaper koronatanúját

2013. május 29., szerda 16:26

Adócsalás vádjával hétfőn letartóztatták Massimo Cianciminót, a héten kezdődő szicíliai maffiaper koronatanúját. A Cosa Nostra bűnszervezet titkainak felfedését célzó per megrendezése ezzel kétségessé vált.

Harmincmillió euró be nem fizetett adóért kattant bilincs Massimo Ciancimino kezén. Adócsalással együtt Cianciminót bűnszövetkezéssel is vádolják, az illegális nehézfém-piacon tevékenykedő olasz bűnszervezetek egyikének volt a tagja a gyanú szerint.

Ciancimino két nappal azelőtt került rács mögé, hogy pénteken a palermói börtön bunkertermében megkezdődik az a maffiaper, amely a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet és az olasz politika közötti kapcsolatrendszerre akar fényt deríteni. A vádlottak padján ülő egykori maffiavezérek és politikusok az ügyészség szerint a kilencvenes évek elején paktumot kötöttek egymással.

Cianciminót koronatanúként hallgatta volna meg a bíróság. Információi többek között apjától, Vito Cianciminótól származnak, a volt olasz Kereszténydemokrata Párt (DC) politikusától, aki 1970-71 között Palermo polgármestere volt. Vito Cianciminót 1992-ben nyolc évre ítélték a maffiával való bűnszövetkezés miatt, mivel kiderült, hogy a corleonei maffiaszervezet embere volt.

Ifjabb Ciancimino letartóztatása nem véletlen: ezzel megkérdőjeleződik szavahihetősége és a maffiaper megrendezése is veszélybe kerül. Kérdés, kinek áll ez az érdekében - kérdezte nyilatkozatában Ciancimino ügyvédje, Salvatore Borsellino, az 1992-ben maffiagyilkosságban meghalt Paolo Borsellino szicíliai bíró testvére.

Rovatok