Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány második a szlovákiai magyaroknál

2013. május 30., csütörtök 10:45

A Fidesz támogatottsága a legnagyobb, míg Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciója az MSZP-t megelőzve második helyen végezne, derült ki a Focus és a Publicus Slovensko közvélemény-kutatásából, melyben a magyarországi pártok hipotetikus támogatottságáról is kérdezték a szlovákiai magyarokat.

Az április végén, május elején 741 fő részvételével, Dél-Szlovákiában élő magyarok között végzett felmérés szerint 42 százalék nem szavazna magyar pártra, 25 százalékuk pedig bizonytalannak mondta magát. A fennmaradó egyharmad 47 százaléka a Fideszre, 15 százalékuk a DK-ra, 14 százalék az MSZP-re, míg 11 százalékuk a Jobbikra szavazna. Az Együtt 2014 7, az LMP 5 százalékra számíthatna.

A legfrissebb magyarországi közvélemény-kutatás, a Tárki felmérése szerint a biztos pártválasztók között 46 százalékon áll a Fidesz, az MSZP 22 százalékot érne el egy választáson. A Jobbik támogatottsága 15 százalék, az Együtt 2014-PM 10, az LMP 4, a DK pedig 3 százalékon állt.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) szavazói közül 67 százalék a Fideszt, 17 százalék a Jobbikot választaná, míg az MSZP 10 százalékot érne el, a többi párt 4 százalék alatt végezne. A Híd táborában 42 százalékot érne el a Fidesz, míg a második helyen a DK végezne 22 százalékkal. Az MSZP 14, Bajnai Gordon és az Együtt 2014 10, az LMP 8, míg a Jobbik 4 százalékra számíthatna.

A magyar kormányt szlovákiai osztályzással (ebben az 1-es a legjobb) a Híd szavazói 3,07-re, az MKP tábora 2,59-re értékelte. Hasonló értékelést adott a két szavazótábor akkor is, amikor kifejezetten a kormány határon túli politikájáról kérdezték őket (3,15, illetve 2,63). Az adatok úgy is értelmezhetőek, hogy a Híd táborának 23,8 százaléka elégedett átlag felett az Orbán-kormány munkájával, az MKP-nál pedig 45,9 ez a szám.

Ravasz Ábel, a Publicus Slovensko vezető kutatója szerint a DK kiugró támogatottsága vélhetően Gyurcsány Ferenc ismertségének köszönhető, akit volt miniszterelnökként a magyarországi politikát kevésbé követők is jól ismernek. A szlovákiai magyarok között nem olyan elsöprő a Fidesz támogatottsága, mint Erdélyben, ahol azonban jóval több kettős állampolgár van. Szlovákiában a Robert Fico kormánya által elfogadott kettős állampolgársági ellentörvény miatt csak nagyjából 1500 főre tehető a kettős állampolgárok száma. Ez a teljes magyar lakosság 0,3 százaléka.

Ami a szlovákiai magyarok szlovákiai preferenciáit illeti, 23 százalék nem választana, 8 százalék pedig bizonytalannak mondta magát. A biztos pártválasztók között 55 százalékos a Híd, 29 százalékos az MKP támogatottsága, 16 százalék szlovák pártokat választana. Robert Fico miniszterelnök Smerje például 6,3 százalékot érne el. Magyarországgal ellentétben – ahol a választók fele nem szavazna – nem jellemző a bizonytalanok növekvő aránya, sőt a Radičová-kormány bukása utáni, változásokkal teli időszakhoz képest arányuk még csökkent is.

Az eredmények egyébként nem mutatnak túl nagy változást a korábbi évekhez képest. A Híd 2010-es táborának 81 százaléka most is támogatja őket, míg az MKP-nál 68 százalék mondta ugyanezt a saját pártja esetében. Az MKP és a Híd egyaránt képes volt a korábban nem választók egy részének mobilizálására.

Rovatok