Index Vakbarát Hírportál

Belehalhat, mégsem engedik neki az abortuszt

2013. május 30., csütörtök 13:24

A közép-amerikai El Salvadorban az abortusz minden formája tilos. A legfelsőbb bíróság most elutasította egy nő abortuszkérelmét, akinek életét a terhessége súlyosan veszélyezteti.

A 22 éves, a híradásokban Beatriz-ként említett nőnek súlyos veseelégtelensége van, és súlyos immunbetegségben (lupus) is szenved. Magzatának szinte semmi esély nincs az életben maradásra: agyának egy része, vagy az egésze hiányzik. Az ezzel a rendellenességgel születő újszülöttek a statisztikák szerint nem élnek sokáig – írja a BBC.

A római katolikus ország alkotmánya a magzat élethez való jogát a fogantatástól számítva a legszigorúbban védik. Beatriz kérelmét kórházának orvosi bizottsága és női jogvédő aktivisták is támogatták, ám a végső szót kimondó bírói testület elutasította azt.

A bíróság arra hivatkozott, hogy Beartiz állapota stabil, és bár e változhat, de addig a magzat életének védelme élvez elsőbbséget. A nő és ügyvédjei egyelőre nem nyilatkoztak, de az egyik, az abortuszkérelmét támogató szervezet munkatársa bírálta a döntést: szerinte itt csak egy életet lehet megmenteni, és az Beatrizé.

Orvosai szerint Beatriz veszélyeztetettsége a terhesség előrehaladásával folyamatosan nő, és ha krízishelyzetbe kerül, egyre nehezebb lesz kezelni. Az abortuszt vállaló nők és az azt elvégző orvosok a helyi törvények szerint bűncselekményt követnek el.

Rovatok